Vannak, akiknek nem tetszik a Mádl Ferenc út

Sólyom László; Göncz Árpád; Mádl Ferenc Személy Közéleti személyiség foglalkozása politikus köztársasági elnök évforduló Budapest, 2007. február 9.
Sólyom László államfő, Göncz Árpád és Mádl Ferenc volt köztársasági elnök a Sándor-palota erkélyén, amikor
Budapest, 2007. február 9. Sólyom László államfő, Göncz Árpád és Mádl Ferenc volt köztársasági elnök a Sándor-palota erkélyén, amikor 85. születésnapján köszöntötték Göncz Árpádot. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Több mint ezer aláírást gyűjtöttek a Liberálisok, hogy ne nevezzék át a fővárosban a Hegyalja utat Mádl Ferenc úttá. Kifogásolják, hogy sem a helyieket, sem az államfő özvegyét nem kérdezte meg a főváros. Azt javasolják, máshol állítsanak emléket Mádl Ferencnek.
Vágólapra másolva!

Ezernél jóval több aláírás gyűlt össze online és papíron is a főváros terve ellen, miszerint Buda egyik legjelentősebb útját Hegyalja útról átneveznék Mádl Ferenc útra, így állítva emléket a 2011-ben elhunyt, Budapest díszpolgárának is választott néhai köztársasági elnöknek. A Fővárosi Közgyűlés ma szavaz a javaslatról.

Nem Mádl Ferenccel van baj

Nem Mádl Ferenc személye ellen van kifogásuk az aláíróknak vagy az aláírásokat gyűjtőknek - jelezte az Origónak a tiltakozó petíciót kitaláló Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt politikusa. Szerinte azért indokolt a tiltakozás, mert a főváros úgy akarja átvinni szerdán a közgyűlésben két főpolgármester-helyettes előterjesztését, hogy arról előzetesen nem egyeztettek szinte senkivel.

Volt államfők a Sándor-palota erkélyén: Sólyom László államfő, Göncz Árpád és Mádl Ferenc Forrás: MTI/Soós Lajos

"A Hegyalja úton élőket biztos, de információim szerint az érintett önkormányzatokat, s ami még fontosabb, a néhai államfő özvegyét is váratlanul érte a a javaslat, mert előzetesen vele sem egyeztettek" - mondta a liberális politikus.

Hirtelen felindulásból?

Szabadai szerint "hirtelen felindulásból" javasolhatta a főváros a Hegyalja út átnevezését, miután kiderült, hogy - előzetesen egyeztetett módon - a XIII. kerület arra tett javaslatot a közgyűlésnek, hogy nevezzenek el a kerületben egy városrészt Mádl Ferenc elődjéről, a tavaly ősszel elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnökről.

A liberális politikus felhívta a figyelmet, hogy a két átnevezés között az is jelentős, az emberek életét érintő különbség, hogy míg a Göncz-negyed elnevezés az utcák nevét nem érinti, emiatt senkinek sem változik a lakcíme, nem kell kicserélni a lakók okmányait, nem kell megváltoztatni a hivatalos iratokat sem, ezzel szemben a Hegyalja úton élőknek lenne ilyen kötelezettségük.

Inkább parkot vagy rakpartot

A Hegyalja út nem egyeztetett átnevezése ellen tiltakozó liberális politikus azt javasolja, hogy Mádl Ferencről inkább nevezzen el a főváros parkot, vagy akár egy rakpartszakaszt, esetleg állítsanak az emlékére szobrot - ez mind olyan megoldás, ami miatt az érintett lakóknak semmilyen kötelezettségük nem keletkezik.

Tucatnyi utcanév-változtatásról dönt a Fővárosi Közgyűlés Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ami pedig az ugyancsak a Fővárosi Közgyűlés mai ülésének napirendjén szereplő, Mádl Ferenchez hasonlóan Budapest díszpolgára címmel kitüntetett Göncz Árpádról történő közterület-elnevezést illeti,

a XIII. kerület azt javasolja, hogy a Göncz Árpád városközpont a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésének környékén jöjjön létre.

A Hegyalja út átnevezése, illetve a Göncz Árpád városközpont kijelölése mellett szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés még tucatnyi névtelen közterület elnevezését tárgyalja, valamint a meglévő Tövis utcát Ankara utcára, a Tél utcát pedig Goldberger Leó utcára javasolja az előterjesztés megváltoztatni.