Emmi: Továbbra is jár olimpiai járadék Kiss Lászlónak

Százhalombatta, Kiss László Sportuszoda, Magyar Úszó Hírességek Csarnoka
Százhalombatta
Vágólapra másolva!
A Sportért Felelős Államtitkárság álláspontja szerint Kiss László nem vált érdemtelenné az olimpiai járadékára, miután nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban. A csoportos nemi erőszakért 21 hónapot börtönben töltő úszóedző ennek megfelelően továbbra is felveheti a havi 123 ezer forintos összeget.
Vágólapra másolva!

A börtönbüntetés letöltése után Kiss László mentesülhet a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól, így a bűnügyi nyilvántartásban sem szerepel.

Ennek megfelelően Kiss László úszóedző továbbra is részesülhet olimpiai járadékban

– közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Origóval.

Mint ahogyan azt korábban megírtuk, a járadékot a sporttörvény szerint a bérből és fizetésből élők előző évi – a Központi Statisztikai Hivatal által számított – bruttó nominál átlagkeresetéből számolják ki. Egy olimpiai bajnok esetében a havi járadék összege éppen megegyezik a bruttó átlagkeresettel. Ez most 247 784 forint. Az edzőnek pedig a fele jár, vagyis 123 892.

Fotó: Polyák Attila - Origo

"Amikor büntetett előéletről, a bűnügyi nyilvántartásban való szereplésről beszélünk, akkor nem erről az adatbázisról, hanem a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) által vezetettről van szó. Hogy valaki kap-e erkölcsi bizonyítványt, az attól függ, hogy ebben a nyilvántartásban ott van-e a neve" – mondta az Origónak Izsó István, az Izsó és Tóth ügyvédi iroda büntetőjoggal foglalkozó ügyvédje.

Ebből a nyilvántartásból pedig a Btk.-ban meghatározott feltételekkel ki lehet kerülni.

Egy 5 évnél rövidebb letöltendő szabadságvesztés esetén, például, a büntetés letöltése után öt évvel – hacsak az illetőt nem ítélték el közben még valamiért. Sőt, a bíró a mentesülés időtartamát saját megítélése alapján még le is rövidítheti.