Vágólapra másolva!
Tankokat, bombákat szóró repülőgépeket lehet eltüntetni az öt éve tartó szíriai polgárháborúban élő gyerekek internetre feltett rajzairól egy magyar ötletnek köszönhetően. A kezdeményezést az UNICEF is felkarolta: a szervezet így akarja felhívni a figyelmet, hogy a háború borzalmaitól szenvedő gyerekeknek reményt kell adni.
Vágólapra másolva!

Hanan hét éves. Lerajzolta, ahogy a nagymamáját a szeme láttára ölik meg. A szoknyás, még a földön fekve is mosolygó nő hasán seb van, amiből folyik a vér. A lövéseket a rajz szerint egy egyenruhás férfi adja le. Hanan egy harckocsit is rajzolt a képre.

A hét éves Hanan rajza Forrás: UNICEF

Károlyi Juli átrajzolta Hanan tragikus képét. A nagymama nem halt meg, hanem a tengerparton napozik. A gépfegyverből tüzelő katona fagylaltárussá változott, a lövedékek lettek a fagylaltok gombócai.

Károlyi Juli rajza Forrás: Origo

A borzalmas jelenetet egy magyar cégtől származó ötlet segítségével lehetett átrajzolni békés családi idillé. Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete (UNICEF) az Isobar Budapest Zrt. nevű reklámcég ötletéből készült internetes rajzoló alkalmazás segítségével szeretné felhívni a figyelmet az öt éve dúló szíriai polgárháborúban szenvedő gyerekekre.

Az eredeti rajzokat az UNICEF gyűjtötte össze a Szíriában élő gyerekektől.

Ezek úgynevezett "traumarajzok". A gyerekek így dolgozzák fel az őket ért megrázó eseményeket. Tudatalattijuk is nyomokat hagy a rajzaikon, ez a pszichológusok számára is értékes információkat jelent, ha egy-egy gyermekkel foglalkozni kell. "A szíriai krízisben született gyerekrajzok sajnos nem igényelnek mély elemzést" - olvasható az UNICEF honlapján.

Tankok, helikopterek gyerekrajzokon Forrás: Origo

A szervezet adatai szerint a polgárháborúban élő fiatalok több mint háromnegyede vesztette már el valamelyik családtagját, több mint 60 százaléka látott már erősen megsebesített vagy meglőtt embert. Harminc százalékukat bántalmazták is. Az ottani gyerekek közel fele szenved poszttraumás stressz szindrómában, ami több mint tízszerese a világ többi részén mért adatokhoz képest.

Autóverseny lett a polgárháborúból Forrás: Origo

A "Remény rajzai" című kampányt azért indította el az UNICEF, hogy adományokat gyűjtsön a polgárháború szörnyűségeitől szenvedő gyerekek megsegítésére. Arra kérik az embereket, rajzolják át a szomorú rajzokat olyan képekké,

amelyek reményt adhatnak a gyerekeknek.

A rajzolásra létrehozott weboldalon keresztül adományozást is lehet indítani: bankkártyáról lehet egyszeri vagy rendszeres utalást kezdeményezni.

Tavaly Süveg Áron magyar fotós készített portrésorozatot menekült gyerekekről és a rajzaikról. A portrésorozat eredetileg a The Wall Street Journalban jelent meg.