Elkészültek a római-parti védmű tervei

árvíz, áradás, Budapest, pesti rakpart, Széchenyi tér, 2-es villamos
Vágólapra másolva!
Elkészültek a római-parti védmű tervei, a mobilgát építése miatt mindenképpen fákat kell kivágni - mondta Tarlós István főpolgármester csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

A főváros vízgazdálkodási tervei a nagy sportesemények és az árvízvédelmi fejlesztések tükrében témájú szakmai napon Tarlós István közölte, szerdán tájékoztatták arról, hogy elkészültek a védműtervek. Hozzátette, "fákat mindenképpen ki kell vágni, e nélkül a védműépítés nem úszható meg".

Tarlós István azt mondta, a tervek szerint 2018 végére befejezhetik a több mint huszonöt éve húzódó beruházást. A védmű nyomvonala szakmai javaslatok alapján dől majd el - jegyezte meg. A főpolgármester jelezte, még ezen a nyáron közszemlére teszik a partrendezés látványterveit a Római-part több pontján. Úgy fogalmazott: "a Római-part árvízvédelmének megerősítése, a mobil védmű megépítése

nem az élővilág elleni merénylet,

a vízvédelmi rendszerrel a fővárost akarjuk megvédeni, és egyben élhető városi teret szeretnénk kialakítani". Azt is mondta, hogy még ebben az évben befejezik a komplex fővárosi vízgazdálkodási koncepciót. Ez a dokumentumcsomag tartalmazza - a többi között - a meglévő védművek teljes geodéziai, hidrológiai vizsgálatát és a fejlesztési terveket.

A 2013-as árvíz Budapesten Fotó: Pályi Zsófia - Origo

28 milliárdból cserélnek vezetékeket

Tarlós István közölte, európai uniós fejlesztési pénzekből mintegy 28 milliárd forintot fordítanak a magas kockázatú vízvezetékszakaszok, elsősorban az azbesztcement vezetékek cseréjére. A főpolgármester hangsúlyozta: a klímaváltozás elleni küzdelem mindenkit érintő világméretű probléma és feladat. A klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá váltak és válnak a szélsőséges időjárási események:

Európában 1998 és 2014 között száznál több nagy árvíz volt,

ezek több mint 700 emberéletet követeltek, mintegy félmillió embert kellett kitelepíteni, a gazdasági károkat körülbelül 30 milliárd euróra becsülik - tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy az országban vannak olyan területek, ahol az elmúlt 15 évben felgyorsult a kiszáradás, de ezektől pár száz kilométerre vannak olyan helyek, ahol jelentős árvizek és belvizek nehezítik a mezőgazdasági munkákat. Az elmúlt 15 évben négyszer is "rekordokat döntögetett", 2013-ban pedig olyan "veszedelmes méreteket" öltött az ár, hogy

a mértékadó árvízszintet jogszabályi szinten szigorítani kellett

- mondta Tarlós István.

Vizes vb és olimpia

Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes a 2017-es vizes világbajnokságról és a 2024-re tervezett olimpiáról szólva elmondta: a világbajnokság óriási lehetőség Budapest számára, a vb és az olimpia 2024-es megrendezésére képes a főváros. A vizes vb kapcsán közölte, mintegy 20 milliárd forintos projektről van szó, a fő fejlesztési csomag a Margitszigetre irányul: legkésőbb

2017 elejéig megvalósul a sziget teljes csatornázottsága,

azt követően a gerincutat teljes szélességében átépítik. Lesznek továbbá rekreációs fejlesztések, sok leromlott területet megújítanak, és lesznek új nyilvános illemhelyek is. A vizes vb-től független projekt a Palatinus strand fejlesztése, amelynek eredményeképpen az egész évben látogatható lesz.

Nem bontásra terveznek

A tervezett 2024-es olimpiáról szólva Szeneczey Balázs hangsúlyozta: minden építményt úgy terveznek, hogy azokat a játékok után ne kelljen lebontani. Példaként említette, hogy

a későbbiekben. Közölte, a sportlétesítmények közül az olimpiai stadion az, amelyet nem építenének meg az olimpia megrendezése nélkül, minden egyéb más helyszínt létrehoznának ettől függetlenül is.