Árvíz Európában: Magyarországon is tetőzni kezdett a Duna

Árvíz
Franciaország
Nemours, 2016. június 3. Árvíz alá került kemping a Párizstól mintegy 80 kilométerre délre fekvő Nemoursban 2016. június 3-án. A franciaországi áradások következtében két ember életét vesztette és húszezret ki kellett költöztetni otthonából. (MTI/AP/Markus Schreiber)
Vágólapra másolva!
A németek még mindig nem nyugodhatnak meg, igaz, már nem várhatók özönvízszerű esőzések. A következő négy napban nagyjából feleannyi eső fog esni a Duna vízgyűjtő területeire, mint az előző négyben.
Vágólapra másolva!

Legutóbb szombatra virradó éjjel okoztak gondot a hatalmas villámcsapásokkal érkező viharok. Egy Köln melletti rockfesztivál több résztvevője is súlyosan megsérült, egyet pedig újra kellett éleszteni. A Rock am Ring az egyik legnagyobb könnyűzenei fesztivál Németországban, több mint 90 ezren mentek el a pénteki koncertekre.

Péntek éjszaka egész Kölnben ítéletidő volt, a tűzoltók több mint kétszáz helyszínre mentek ki. A legtöbb helyen pincéket árasztott el a víz, legalább két sérültről tudni. A rengeteg esővel járó természeti csapás a múlt héten Baden-Württembergben, szerdán pedig már Bajorországban öntött el több települést. Eddig 11 ember halt meg országszerte, a károk már több mint százmillió euróra rúgnak.

A borzalmas időjárás Franciaországot is érinti, a Szajnán 2 centi hiányzott egy 34 éves rekord megdöntéséhez pénteken, azóta egyébként apad. Eddig két ember halt meg Franciaországban az áradások miatt, és körülbelül 20 ezer embert kellett kiköltöztetni. A helyi hatóságok szerint nagyjából 10 napba telik, míg a folyó vízállása visszatér az átlagos 450 centiméterhez.

Egy elöntött kemping a Párizstól körülbelül 80 kilométerre délre fekvő Nemours-ban Forrás: MTI/AP/Markus Schreiber

A hihetetlen mértékű németországi esőzések és a katasztrofális árvízhelyzet ellenére nem várható, hogy a 2013-ashoz hasonló árvíz legyen a napokban Magyarországon. A Duna magyarországi szakaszán már megkezdődött a tetőzés. Nagybajcsnál csütörtök este 9 órakor 483 centiméterrel tetőzött. Ez mindössze 13 centiméterrel magasabb az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint elrendeléséhez szükséges vízállásnál (470 cm). Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legutóbbi előrejelzési adatai szerint Budapestnél szombaton tetőzik a Duna, körülbelül 470 centiméterrel. Ez jóval elmarad az I. fokú készültségi szinttől, ami a fővárosban 620 centiméter. (Az alsó rakpart egyébként 645 centiméternél van.)

A főigazgatóság adatai szerint a 2016-os németországi esőzések mennyiségi szempontból jóval alulmúlják a 2013-as árvizet. A két grafikonon látszik, hogy valóban jelentős különbség van a két árhullám ereje között.

A Duna vízgyűjtő területeit sújtó eső mennyisége a 2013-as árvíz idején Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság

A 2016-os árhullámot okozó eső mennyisége a Duna vízgyűjtő területein Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság