Balog Zoltán: Ilyenkor felforr a magyarok vére

Orbán évértékelő
Évértékelő beszédet mond Orbán Viktor kormányfő Budapesten, a Várkert Bazárban.
A kormányfő, a Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. Az idei a tizennyolcadik évértékelője.
2016.02.28.
Balog Zoltán,
Orbán évértékelő Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Várkert Bazárban. A kormányfő, a Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. Az idei a tizennyolcadik évértékelője. 2016.02.28.
Vágólapra másolva!
"Európába tömeges bevándorlás zajlik" - mondta Balog Zoltán a 888.hu-nak adott interjújában. Megjegyezte: az érkezőknek olyan erős a vallási és kulturális identitásuk, hogy úgy gondolják, majd hozzájuk fognak viszonyulni. "Ha az európai kereszténység elég erős lenne, akár az is megtörténhetne, hogy mi integráljuk őket. De ma nem ez a helyzet."  Balog Zoltán szerint versenyfutás zajlik az idővel, ráadásul "azzal a mainstream elitpolitizálással szemben, amit Brüsszel koordinál és fémjelez", elégedetlenség van Nyugat-Európában. A miniszter szerint Brüsszel nem érti az embereket. 
Vágólapra másolva!

„Ez csak a kezdet”

„Általában akkor derül ki, hogy mi az, ami összetart bennünket, ha megjelenik valami, ami nem tartozik hozzánk” – ezt mondta az emberi erőforrások minisztere az interjúban. Hozzátette: „ami a migrációt illeti,

az önvédelmi reflex, az identitásunk megvédése, az a fenyegetettségérzet, amely egyáltalán nem ok nélküli,

ez szerintem a közép-európai országok esetében sokkal kifejlettebb, megalapozottabb és realistább, mint az a nyugat-európai elképzelés, hogy amíg tart a gazdasági növekedés és a jólét, addig mi a bevándorlásból csak profitálhatunk.” Balog Zoltán szerint Magyarország most kezd ráérezni annak az ízére, hogy milyen az, amikor otthon lehet az ember a saját országában, a saját közösségében. „Kezdjük érezni, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva annak, amivel kívülről bombáznak. Most kezdünk arra ráébredni, hogy meg tudjuk védeni magunkat, meg tudjuk teremteni a saját tereinket, tudjuk élvezni a saját ételeinket, a saját zenénket” - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette:

- tette hozzá. „Hogy lehet az, hogy az iszlám államok nem félnek a keresztény bevándorlástól? Azért nem félnek, mert elég erősnek érzik magukat” – hangsúlyozta a miniszter az interjúban.

Balog Zoltán szerint éppen ez a gond az európai kereszténységgel. Mert ha az európai kereszténység elég erős lenne, akár az is megtörténhetne, hogy mi integráljuk őket. De ma nem ez a helyzet - mondta. A 888.hu kérdésére azt is elmondta, hogy úgy gondolja: mások által okozott problémákat vesz Európa magára. „

Gondoljunk bele, hogy a migránsválságban hol van az Egyesült Államok? Hol van Szaúd-Arábia? Hol vannak azok, akiknek közvetlen felelősségük lehet ebben az egész történetben?”

– fogalmazott a miniszter.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Fotó: Szabó Gábor - Origo

„A gyámsági törekvések most is jelen vannak”

A miniszter beszélt arról is, hogy a rendszerváltást követő 25 évben is inkább erősödött, semmint gyengült az az érzésünk, hogy ugyan formálisan szabad országban élünk, de vannak, akik minket más háttérhatalmaknak vagy világhatalmaknak a játékszerévé akarnak tenni.

„Ilyenkor felforr a magyarok vére”

– mondta. Hangsúlyozta, hogy „a kinevezett nagy nemzetközi szervezetek például megmagyarázzák nekünk, mit kellene csinálni a cigánysággal, a nőkkel, a sajtóval, a gazdasággal.

Kiemelte: „A gyámsági törekvések, amelyektől mi 500 évig szenvedtünk, most is jelen vannak.”

Balog Zoltán kifejtette, hogy a nem demokratikusan választott, hanem pénzügyi, gazdasági, egyéb érdekek által vezetett hatalmak megpróbálják befolyásolni Magyarország és más országok belső folyamatait. „Csak valamilyen álnaivitással lehet felháborodni azon, ha valaki ilyet mond” – mondta a miniszter. Azt is hozzátette, hogy a kormány velük szemben a demokráciát védi. Példaként említette, hogy a szomszédos országokban van példa arra, hogy külső, pénzügyi hatalmak „gründolnak” pártokat, akik aztán rövid idő múlva ott is vannak a parlamentekben, és destabilizálnak politikai módszereket.

Brüsszel nem érti az embereket

Balog Zoltán beszélt a brüsszeli politikáról is. Szerinte „azzal a mainstream elitpolitizálással szemben, amit Brüsszel koordinál és fémjelez, mérhetetlen és mérhető az elégedetlenség Nyugat-Európában. Brüsszel nem érti az embereket” – tette hozzá. Azt mondta:

A miniszter azt is elmondta az interjúban, hogy őt romaügyben olyan tekintélyes biztosok próbálják kioktatni, akiknek saját országukban már csak néhány százalékos pártjuk van.

„Ha az emberek azt látják, hogy a mainstream politika nem érti vagy nem akarja megérteni őket, akkor szélsőséges megoldásokhoz fognak nyúlni. Ezt értette meg Orbán Viktor.”

Hasmagyarok és szívmagyarok

Az emberi erőforrások minisztere az interjúban kitért a kormányzati döntésekre is, illetve azok megítélésére. Azt mondta: „A magyar nemzet szempontjából, szabadabb és biztonságosabb jövője felől kell megítélni, hogy néznek ki a döntéseink. Minden döntés, ami ebben az irányba mutat – lehet, hogy kerülőutakon, zsákutcákból visszafordulva, korábbi döntéseinket korrigálva -, az jó döntés. Ami pedig gyengíti, az rossz döntés. Szerintem ez az iránytű.”

Bár ez nem jelenti azt – és én remélem, hogy mi szívmagyarok vagyunk –, hogy a szívmagyaroknak nincs pénztárcájuk. Mint ahogy az is igaz, hogy a hasmagyaroknak meg van szívük, csak utat kell oda találni.”

„Ösztönszerű, hogy nyerni kell”

A minisztert a 2018-as választásokról is kérdezte a 888.hu. Balog Zoltán azt mondta: ahhoz, hogy azoknak a dolgoknak legyen kifutásuk, amelyeknek nem 4 év az életciklusuk, vagyis azok a dolgok, amelyekért ő a felelős - az oktatás vagy az egészségügy -, ott az érdemi változásokhoz akár egy évtizedre is szükség van. „Ösztönszerű, hogy nyerni kell” – tette hozzá. „Ha én várnék valamit nagyon idealistán egy harmadik ciklustól, az az, hogy a politika súlya csökkenjen.

Balog Zoltán a kormányfőről azt mondta,

"emberek meggyőzésébe, érdekek kiegyenlítésébe, összehozásába annyi energiát, mint Orbán Viktor, senki nem öl az egész magyar politikában”.

A fideszes politikát, "már csak a szélessége miatt is, ezt az egészet diktatórikus módszerekkel nem lehetne egyben tartani" - emelte ki az interjúban.