Orbán Viktor újabb fordulóponthoz érkezett

Hungarian PM Orban visits former German Chancellor Kohl IMMIGRATION migration police SQUARE FORMAT
Hungary's Prime Minister Viktor Orban leaves after a visit to the residence of former German Chancellor Helmut Kohl (not pictured) in Oggersheim, Germany, 19 April 2016. Photo: UWE ANSPACH/dpa
Vágólapra másolva!
Mind gazdasági, mind külpolitikai téren sikerült növelnie az ország mozgásterét a hétfőn kétéves harmadik Orbán-kormánynak – mondta az Origónak Lánczi Tamás, a Századvég elemzője. Ezzel szemben Boros Tamás, a Policy Solutions szakértője szerint a kabinet az elmúlt időszakban nem indított semmilyen reformot, és csak az uniós pénzeknek, valamint a menekültügy kezelésének köszönheti a jelenlegi pozícióját. Abban mindketten egyetértettek, hogy a Fidesznek jók az esélyei a 2018-as győzelemre.
Vágólapra másolva!

Két évvel ezelőtt alakult meg a harmadik Orbán-kormány. Az Országgyűlés még május 10-én választotta meg miniszterelnöknek Orbán Viktort, aki ezzel Wekerle Sándor és Nagy Imre mellett a harmadik magyar kormányfő, aki

harmadszor is kormányt alakíthatott.

Áder János köztársasági elnök 2014. június 6-án nevezte ki Orbán Viktor harmadik kormányának minisztereit.

Két évvel ezelőtt alakult meg a harmadik Orbán-kormány Forrás: Origo

A kormányban azóta nem sok változás történt. Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminisztert 2014. szeptember 21-én Szijjártó Péter, Hende Csabát pedig a honvédelmi tárca élén 2015. szeptember 10-én Simicskó István váltotta. Várhatóan a miniszterelnök a kétéves évforduló kedvéért sem fogja átalakítani a kabinetet. Annak jártunk utána, hogy mit teljesített a kormány, és mi várható a választásig hátralévő két évben.

Magasabb konjunktúraérzet

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője szerint azt, hogy a kabinet miben volt sikeres, több dimenzióban is értékelhetjük. Mennyire sikerült megőriznie a kormánynak a támogatottságát, másképp megfogalmazva, mennyire elégedettek a polgárok a kormányzással? Ezen a téren a kormány szerinte jól teljesített,

időarányosan magasabb a támogatottsága,

mint az előző ciklus ugyanezen időszakában. Magasabb a konjunktúraérzet is a lakosság és a vállalkozások körében.

Értékelhetjük aszerint is, hogy az emberek mindennapjait meghatározó témákban, mint a biztonság, gazdasági stabilitás és a családok helyzete, sikerült-e időarányosan teljesíteni a kitűzött célokat.

A legnagyobb kihívás

Kezdjük a biztonsággal: az elmúlt években az Európai Unió történetének talán legnagyobb kihívásával szembesült: a modern kori népvándorlással. Az Orbán-kormány a leghatározottabban és a legkövetkezetesebben helyezte a biztonságpolitikai megfontolásokat a középpontba, az Európai Unióban először Magyarországnak sikerült megfékeznie a schengeni határra érkező migrációs hullámot – mondta Lánczi Tamás.

Lánczi Tamás: Az illegális migrációval szemben sikerült megvédeni a magyar határt Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

Az illegális bevándorlás kezelése

nemcsak nemzeti, hanem európai szinten is sikeres

Lánczi szerint. Azt mondta, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy számos tagállam követi a magyar intézkedéseket, és a május végén elfogadott, a bevándorlással foglalkozó uniós zárónyilatkozatba Orbán Viktor miniszterelnök minden javaslata bekerült.

Impozáns teljesítmény

Ami a magyar gazdaság stabilitását és növekedési potenciálját illeti, az átmeneti megtorpanás ellenére elmondható, hogy impozáns a magyar gazdaság teljesítménye Lánczi Tamás szerint. Tartósan alacsony költségvetési hiányról, tartósan csökkenő államadósságról, csökkenő munkanélküliségről beszélhetünk. Ha csak a legfrissebb híreket nézzük, még a Fitch hitelminősítőnél is befektetésre ajánlott kategóriába kerültünk, de kiemelendő eredmény a svájci frank árfolyamának rögzítése is.

Az Orbán-kormány újabb családpolitikai intézkedéseket vezetett be. Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A családpolitika szintén nagy lendületet vett a ciklusban, folytatva a 2010-ben megkezdett kormányzati irányvonalat. A csok, a korábban bevezetett egyéb intézkedések mellett

tovább erősíti a magyar családok helyzetét,

jelentős anyagi támogatásban részesítve a fiatal családosokat. Idesorolható az szja csökkentése, a gyerekek ingyenes közétkeztetése és az ingyenes tankönyv – mondta a Századvég vezető elemzője.

Boros: Ez nem működött

A kormány számára siker az elmúlt két évben az volt, hogy a menekültkérdés kommunikációjával sikerült elérnie a népszerűségének a növekedését – erről már Boros Tamás beszélt az Origónak. A Policy Solutions elemzője szerint a Fidesz–KDNP zuhanópályán volt a 2014-es önkormányzati választás után. Ebben az időszakban az a megközelítés, hogy nincs szükség kormányprogramra vagy választási programra, nem volt működőképes.

A céloknak és az ideológiáknak ez a hiánya vezetett belső konfliktusokhoz Boros szerint. Ettől független volt a Simicska-ügy, de a tábort rosszul érintette, hogy nem volt közös cél. A menekültek és a bevándorlók ügye

összerántotta a kormánytábort és a kormányzást.

Új ellenségképet adott, és számukra magasztos célnak nevezhető eszmét – mondta az elemző.

Az internetadó tervezett bevezetése komoly felzúdulást váltott ki Fotó: Bielik István - Origo

Újabb konfliktusok?

A kormányzati belső ellentétek nem ültek el, de mivel a párt sikerpályán volt, ezek a konfliktusok

könnyen szőnyeg alá söpörhetőek voltak.

A konfliktusok akkor kerülnek felszínre, amikor van idő velük foglalkozni, vagy sikertelenség jellemzi a kormányzást. Amikor a legnépszerűbb párt a Fidesz, akkor ezek a típusú konfliktusok könnyebben megszüntethetők. Amennyiben ez a menekülteket érintő kommunikációs hadjárat véget ér, ismét előjöhetnek ezek a belső konfliktusok – mondta Boros Tamás.

Csökkenő feszültségek

Lánczi Tamás szerint kudarcról legfeljebb a ciklus végén érdemes beszélni, de látható, hogy a legtöbb politikai kihívással az egészségügy és az oktatás területén néz szembe a kormány. Ugyanakkor a most bevezetett életpályamodellek és a többlépcsős béremelés, valamint az oktatási intézményrendszer részbeni átstrukturálása csökkentette a két ágazatban meglévő feszültséget.

Az egészségügyben még sok kihívással kell megküzdenie a kormánynak Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az elmúlt két év legnagyobb kihívása egyértelműen a Magyarországra nehezedő migrációs nyomás volt. Hosszú és rögös út vezetett odáig, hogy az EU egyáltalán elismerje: Magyarországra jelentős terhet ró az illegális bevándorlás. Ez után egy ideig a magyar álláspont kisebbségben volt a kontinensen, a magyar kormányt számos támadás érte például a déli határzár megépítése miatt.

Háború

Lánczi Tamás szerint a kihívás tehát többrétű. Egyrészt szavatolni kellett a magyar emberek biztonságát, be kellett tartani a schengeni egyezményt,

meg kell szüntetni az átjáróház-állapotokat,

másrészt az intézkedéseket meg kellett védeni a nemzetközi támadásoktól. A kihívás egyébként végig fogja kísérni az egész ciklust.

A déli határon újra nő a migrációs nyomás, a török–német megállapodás kútba esésével pedig várhatóan még nehezebb helyzet elé néz a kormányzat és az egész ország. Emellett a kormány háborút vív a betelepítési kvóta ellen is, amely a következő fél év legfontosabb bel- és külpolitikai témája lesz.

Folytatódik a küzdelem a betelepítési kvóta ellen Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Üzemeltetés?

Boros Tamás szerint a legnagyobb kudarc, hogy a 2010–14-es ciklussal kifúlt a kormány reformhevülete. Ha nem lett volna ’14 óta a menekültkérdés, akkor lényegében egy üzemeltető kormány képét mutatta volna a kabinet. Nem történtek olyan típusú intézkedések, amelyek átfogóan javították a versenyképességet, az oktatást és az egészségügyet.

Amit ki lehet emelni a mögöttünk hagyott két évből, az a devizahitelek forintosítása, ami egy egyszeri akció volt, de ezt Boros szerint nem lehet teljes mértékben kormányzásnak nevezi. Valódi átalakítás nem történt, és ennek jó jele, hogy idén az első negyedévben kipukkadt a gazdasági növekedés, ami korábban az európai uniós forrásoknak volt köszönhető. Az uniós források olyan szerepet töltenek be az ország életében, mint az olaj az arab államok életében, egyfajta ingyenpénzt jelent – mondta a Policy Solutions elemzője.

Boros Tamás szerint kipukkadt a gazdasági növekedés, mivel túlságosan az uniós forrásoktól függünk Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Már nincs csődveszély

2010-ben a korábbiaktól eltérő, lényegesen kevésbé széttagolt minisztériumi struktúra – a felelősségi körök egyértelműsítése miatt – hatékonyabb kormányzást tett lehetővé – mondta Lánczi Tamás. Ugyanakkor hat évvel a struktúra átalakítása után indokolt felülvizsgálni annak működését, észszerűségét és célszerűségét.

A nagy rendszerátalakító döntések megszülettek, az államcsőd veszélye, ami

2010-ben fenyegető közelségben volt,

elmúlt, a kormányzás feladatai részben megváltoztak. A kormányzati félidő jó lehetőséget ad egy személyi és részbeni struktúraváltás lebonyolítására a kormányban. A migrációs válság kapcsán fokozott figyelem irányult a Belügyminisztériumra és a Honvédelmi Minisztériumra. A két tárca egyaránt helyt tudott állni a kritikus pillanatokban, sőt, európai szinten is kiemelkedően kezelték a kihívásokat – mondta Lánczi Tamás.

Lánczi Tamás: A félidő jó alkalom lehet arra, hogy bizonyos dolgokat átgondoljon a kormány Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Lázár a legaktívabb

Boros Tamás szerint mind a közvélemény szemében, mind munkabírásában Lázár János tekinthető a legjobban teljesítő miniszternek. A Policy Solutions által indított képviselőfigyelő alapján a miniszterek közül a legtöbb tevékenységet ő végzi a parlamentben. A többi szereplőről viszonylag kevés látszik a médiában, és nehéz eldönteni, hogy az adott miniszter vagy pedig Orbán Viktor hozta-e az adott döntést – tette hozzá Boros.

Gazdasági szinten

nem sikerült növelni az ország mozgásterét,

míg diplomáciai értelemben jól látszik, hogy a környező országok és az uniós vezetők között éles és nyílt csörték vannak. Boros Tamás szerint van két terület, ahol növekedett a kormány mozgástere. Az egyik a menekültkérdés kezelése, ahol a kormány álláspontja egyezett a nyugat-európai lakosság egy részének a véleményével. Ezen az egy területen valóban lett mozgástere a kormánynak.

Boros Tamás szerint Lázár teljesített a legjobban Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem lesz távozás

Az elemző szerint még egy területen növekedett az ország mozgástere, de ez Magyarországtól független jelenség. Mégpedig, hogy a magyaréhoz hasonló kormányzati stílust felvevő pártok erősödnek Európa-szerte, így például Lengyelországban a Jog és Igazságosság győzelme is ezt mutatja. Mindezek ellenére, mivel az európai néppárti tagság nagyfokú védettséget jelent a Fidesz számára, ezért 2018-ig önszántából biztosan nem fogja elhagyni ezt a közösséget a kormánypárt – mondta Boros Tamás.

Nem vagyunk már szégyenpadon

Lánczi Tamás szerint egyértelműen sikerült növelnie az Orbán-kormánynak az ország mozgásterét, akár a gazdasági, akár a társadalmi-szociális, akár a külpolitikai szempontot nézzük. A magyar gazdaság hosszú idő után ismét meg tud állni a saját lábán, a költségvetési hiány évről évre a 3 százalékos érték alatt van, sikerült felállnunk Európa szégyenpadjáról. Az államadósság és a külső finanszírozóktól való függés csökken.

Ma sokkal nehezebb a forint ellen spekulálni,

mint hat évvel ezelőtt.

Az Országgyűlésnek sikerült olyan költségvetéseket elfogadnia, amelyek jelentősen stabilizálták az ország gazdaságát Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A pénzügyi rendszerben, az energiaszektorban egyaránt növelni tudta a befolyását és mozgásterét a kormányzat. Magyarország kormánya az ország méretéhez képest kifejezetten komoly szerephez jutott az európai politikában. Ehhez nagymértékben hozzájárult mind a gazdasági, mind a migrációs válság kezelése. A Századvég vezető elemzője úgy gondolja, a családpolitikai törekvések is hasonlóan kedvező fogadtatásra fognak találni a jövőben.

A migrációs válság az elkövetkező időszakban is komoly kihívást jelent Európa és annak részeként Magyarország számára. Jelenleg közel

egymillió menekültkérelem vár elbírálásra

az uniós tagállamokban, és nap mint nap érkeznek a hírek az olasz partokhoz érkező bevándorlók ezreiről. Ráadásul a Brüsszel által erőltetett kötelező betelepítési kvóta a következő hónapok legkeményebb küzdelme lesz – mondta Lánczi Tamás.

Váratlan események

Boros Tamás szerint a kormányzatra nézve a következő időszak legnagyobb kihívása a gazdasági növekedés alakulása lehet. Sokat tud segíteni egy párton a különböző ellenségképek gyártása, de ami igazán eldönti a választásokat, hogy az emberek jobban élnek-e, vagy nem. Ha nem lesz gazdasági növekedés 2017–18-ban, az nagyon meggyengítheti a Fidesz pozícióját.

A britek kilépése az unióból Magyarországnak sem jönne jól Forrás: AFP//Justin Tallis

Boros Tamás kevésbé tartja valószínűnek, hogy a mostani stagnáló időszak fennmarad a következő években, főként az érkező uniós források miatt, de jöhetnek váratlan események. A brit kilépés esetében is növekedhetnek a kockázatok, és akkor

kevesebb forrás érkezhet Magyarországra.

Jobbközép igények

A jelenlegi felmérések és a választási rendszer alapján egyértelműen a Fidesz–KDNP a következő választás legnagyobb esélyese. A legnagyobb ellenfele a Fidesznek, hogy nem szerez abszolút többséget, bár úgy lett a választási rendszer átalakítva, hogy erre nem sok esély van. Az utóbbi időben a választók sok esetben úgy kezdtek el szavazni, hogy bárkire voksolnak, csak nem a Fidesz jelöltjére, így előfordulhat, hogy a parlamentben a Fideszé lesz a legnagyobb frakció, de nem tud kormányt alakítani – mondta Boros Tamás.

Boros: A Jobbik is csak 10 év munkájával tudott másfél millió szavazót összegyűjteni Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Új formációk megjelenése egyelőre nem valószínű, mivel a politika túlságosan központosított. Jól látszik az is, hogy a Jobbik a radikális politikájával csak 10 év alatt jutott el odáig, hogy legyen másfél millió szavazója. Látszik, hogy

az igény kitermeli az új pártokat,

viszont a legnagyobb kereslet jelenleg egy minden szélsőségektől mentes piacpárti jobbközép pártra van, de egyelőre semmi jele sincsen annak, hogy egy ilyen létrejöhet – mondta a Policy Solutions elemzője.

Van esély triplázni

Minden jel arra mutat, hogy van esély arra, hogy zsinórban három országgyűlési választást nyerjen a Fidesz, biztosat azonban még nem lehet mondani. Ha ma tartanák a választást, a Fidesz kétharmadközeli eredményt, de legalábbis kényelmes többséget érne el – mondta Lánczi Tamás.

Orbánnak a korábbi válságos időszakokban is sikerült egyesítenie a Fidesz táborát Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Arpad Kurucz

A Fideszre jelenleg a legnagyobb veszélyt maga a Fidesz jelenti. A közvélemény-kutatásokat tíz éve vezető pártszövetségként elsősorban

belső rendjének és moráljának fenntartására kell odafigyelnie.

Ilyen szempontból érdemes kiemelni Orbán Viktor szerepét, aki a korábbiak kihívásai ellenére is sikeresen tudta egységesíteni táborát egy zászló alatt – mondta a Századvég elemzője.