Számolják Kész Zoltán aláírásait

Kész Zoltán lopásgátló népszavazás
dav
Vágólapra másolva!
Hatvan napja van a Nemzeti Választási Irodának az aláírások ellenőrzésére. Kész Zoltán független országgyűlési képviselő a kétmilliós bérplafonról rendezett volna népszavazást.
Vágólapra másolva!

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta: Kész Zoltán pénteken, a gyűjtésre rendelkezésre álló határidő utolsó napján adta le a népszavazáshoz összegyűjtött aláírásokat.

A képviselő maga is jelezte, hogy nem gyűjtött össze kétszázezer aláírást

- amikor az Országgyűlésnek kötelező lenne elrendelni a népszavazást -, az ellenőrzést addig folytatják, amíg megállapítható, hogy a kezdeményező biztosan összegyűjtött százezer érvényes ajánlást. Ha ugyanis az érvényes aláírások száma meghaladja a százezret,

az Országgyűlés hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a népszavazást.

Pálffy Ilona hozzátette: az íveket az NVI pénteken elzárta, és hétfőn - miután levágták a szoba ajtajáról a plombát - hozzákezdtek az ívek megszámlálásához. Miután ezzel végeznek, 24 munkatárs 12 számítógépen megkezdi az íveken lévő személyes adatok ellenőrzését, azaz összevetik az íveken szereplő adatokat a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplőkkel. A program kimutatja, ha valaki többször is aláírta az ívet, ezek az aláírások csak egynek számítanak.

Nem jött össze kétszázezer Forrás: Origo

Az aláírások ellenőrzésére 60 napja van az NVI-nek, de Pálffy Ilona jelezte: szeretné, ha ezt a munkát június 28-áig be tudnák fejezni, mert akkor jár le a Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő által a termőföldtulajdonról kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtése. Ennek érdekében ha szükséges, további embereket is bevonnak a munkába.