Tarlós: Még egy hete van a kormánynak

Tarlós István
Budapest, 2016. január 22. Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart a Városházán 2016. január 22-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Július 5-ig van még ideje a kormánynak arra, hogy döntést hozzon a fővárosi buszbeszerzés ügyében, miután a múlt héten ezzel nem foglalkoztak a kormányülésen – mondta Tarlós István főpolgármester. 
Vágólapra másolva!

Kezd egy folytatásos regénnyé válni a buszpótlás ügye. Nem mi kértünk valamit, hanem a kormány a buszpótlás ügyében – mondta Tarlós István. A kormány szolgáltatáspótlást kért, korábban volt egy tendere a BKV-nak, amit értékeltek. Van két opció egy olcsóbb és egy drágább – mondta a főpolgármester.

A különbözetet kéri a főváros

A legolcsóbb nyertes tender létezik, de senki sem akar lengyel buszokat. Ez egy érvényes lengyel ajánlat, ami Tarlós szerint nem azt jelenti, hogy lengyel buszokat kérünk, hanem buszokat. Tarlós elmondta, ha ezt az ajánlatot megvétózzák, akkor

egyértelmű kormánygaranciát kérnek,

hogy az árkülönbözet megtérítésére a kormány adjon garanciát. Egy olcsóbb helyett egy jó eséllyel drágábbat kell választaniuk egy távlati kormányzati cél érdekében. Ennek a különbözetét kéri a főváros a kormánytól – mondta Tarlós.

"Állítólag a kormányülésre engem várnak, és emiatt nem döntöttek, de ez nem igaz. Én döntöm el, hogy a várost ki képviselje" – mondta a politikus. Írásban értesítette az illetékes minisztereket, hogy Bagdy Gábor képviselheti Budapestet, de végül a kormány levette a napirendről az ügyet. Július 5-ig van ideje a kormánynak, hogy döntsön garancia ügyében. Tarlós úgy fogalmazott: három hónapja folyik a vacakolás a buszügyben.

Tarlós István főpolgármester szerint egy szappanopera zajlik a busztender körül Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Vitézy Dávid nem az én szintem, mivel még közlekedési végzettsége sincsen, de jobb lenne, ha a saját munkájáról kezdenék kérdezni – mondta Tarlós. Visszautasította „azt a pimasz hazugságot", amit Vitézy mondott, miszerint a főpolgármester nem kedveli a magyar buszokat.

Nettó magyar busz nincsen,

Tarlós szerint, ezért várja, hogy valaki mutasson neki egy ilyet. A legnagyobb örömmel támogatja, hogy legyenek magyar buszok, de nem ezzel a 150 busszal kéne szórakozni, ami a 3-as metró felújításának az idejére kell – mondta Tarlós.

"Nekem buszok kellenek, ezért ahhoz indok kell, ha drágábbat veszünk" – mondta Tarlós. Nem a 3-as metró felújításánál erőltetné ezt a dolgot, mivel még legalább 500 buszt ki kell cserélni a BKV-nál. "Nyitottak vagyunk a kormány koncepciójára, de most van egy olcsóbb ajánlat, aminek a felmondásához kormánygaranciára van szükség" – mondta a főpolgármester.

Még június 8-án döntöttek

Ha a kormány június 24-én nem hoz döntést a 3-as metróvonal felújítása miatt szükséges buszpótlásról, akkor nagy valószínűséggel nem tarthatóak a fővárosi közgyűlési határozatban foglaltak - közölte a Főpolgármesteri Hivatal még június 23-án.

A Fővárosi Közgyűlés június 8-i ülésén döntött arról, hogy szolgáltatás-megrendeléssel oldják meg a 3-as metróvonal felújítási munkái miatt szükségessé váló járműpótlást, ha a kormány ezt támogatja, és ezen konstrukcióval felmerülő

teljes többletköltség fedezetét biztosítja.

Ennek feltételéül szabták, hogy az erről szóló kormányzati döntés július 5-ig megjelenjen a Magyar Közlönyben. Ha a kormány nem dönt a határidőig, akkor új buszokat vesznek.