Századvég: maradna az EU-ban a magyarok többsége

Századvég, felmérés, EU-tagság
forrás: Századvég Alapítvány
Vágólapra másolva!
A magyarok döntő többsége nem lépne a britek útjára, és inkább az Európai Unióban való maradásra szavazna egy, a brithez hasonló népszavazáson – derül ki a Századvég legfrissebb, júliusi felméréséből. A brit döntést hibának tartják, de Brüsszelt okolják - írja az elemzés.
Vágólapra másolva!

A Századvég júniusi felmérése egyrészt a Brexittel kapcsolatos magyar attitűdöket kutatta, másrészt azt, milyen eredménye lenne egy hasonló magyarországi népszavazásnak.

Forrás: Századvég Alapítvány

A kutatás alapján a brit népszavazás eredményéről szinte mindenki, az emberek 98 százaléka hallott Magyarországon. Majdnem kétharmaduk nem ért egyet azzal, hogy Nagy-Britannia az EU-ból való kilépésre szavazott és kevesebb, mint egyharmaduk helyesli.

A britek EU-ellenességéért a kutatás szerint a magyarok többsége a brüsszeli bürokratákat hibáztatja. 69 százalék értett egyet azzal, hogy a britek azért léptek ki, mert Brüsszel nem hallgatja meg az embereket olyan kritikus ügyekben, mint például az illegális bevándorlás. Egynegyedük mondta azt, hogy más oka van a döntésnek.

Forrás: Századvég Alapítvány

Egy hasonló népszavazáson Magyarországon 76 százalék szavazna a maradásra és csak 13 százalék a kilépésre. Ráadásul mindössze 5 százalék mondta, hogy nem menne el szavazni, vagyis a részvétel valószínűleg magas lenne. "Politikai önbesorolás szerinti bontásban láthatók különbségek, azonban a bennmaradás-pártiak aránya minden csoportban kétharmad feletti" - írja a Századvég elemzése.