Tasó László: Minden benne van a vagyonnyilatkozatomban

Tasó Lászó interjú Tasó Lászó interjú
Tasó Lászó interjú
Vágólapra másolva!
Nem változtat a vagyonnyilatkozatán Tasó László, mivel szerinte a januárban leadott dokumentumban minden pontosan szerepel, a korábbi évekre vonatkozóan pedig állásfoglalást kér a mentelmi bizottságtól – többek között erről beszélt az Origónak a fideszes politikus. Tasóról a Direkt36 írta, hogy értékes földterületeket és a birtokai után járó állami támogatásokat is kihagyta vagyonnyilatkozatából. 
Vágólapra másolva!

Miért hagyott ki olyan ingatlanokat a nyilatkozatból, amelyek évek óta a tulajdonában állnak?

Bár a rólam megjelentetett cikkek ezt állítják, a valóság ezzel szemben az, hogy minden, a tulajdonomban lévő ingatlan szerepel a 2016. január 28-án leadott vagyonnyilatkozatban. Minden birtokomban lévő földterületet feltüntettem.

Egy kéthektáros földdarabról az elmúlt tíz évben úgy írt a vagyonnyilatkozataiban, mintha csak felerészben lenne a tulajdonosa, miközben teljesen az Öné volt.

Házastársi jogon a fele a feleségemé, a közösen szerzett tulajdon felerészben az enyém.

Miért hagyott ki hárommillió forintot a Nyíradony környékén elterülő birtokai után kapott állami támogatásokból? Ezeket miért nem vallotta be?

Minden támogatás benne van a nyilatkozatomban, amit 2015-ben kaptam. Ráadásul a Magyar Vidékfejlesztési Hivataltól kapott igazolás szerint is, a 2015-ös területalapú támogatás tárgyévben folyósított részének csak a fele érkezett meg, de a teljes összeget, 321 104 forintot tüntettem fel. A területalapú támogatás bevétel és nem jövedelem,

de 2014-től szerepeltetem a legkisebb támogatást is. A műveletlen, gyenge termőképességű szántókra, erdőtelepítésre csak egyszer adnak támogatást, de több év alatt folyósítják.

Tasó Lászó nem változat a nyilatkozatán Fotó: Hirling Bálint - Origo

Mit lehet ilyenkor tenni, kijavítja ezt a hibát?

A területalapú támogatások esetében a tárgyévre vonatkozó teljes összeget megfelezik, így az év második felében érkezik az összeg másik fele, ezért nem kell változtatnom a 2015-ös nyilatkozatban leírtakon.

Személyesen lobbizott azért, hogy vonják belterületbe az egyik telkét, amely a város határában fekszik, a 471-es számú főút mellett?

Az önkormányzatnak hivatalból meg kellett volna keresni minden tulajdonost a területrészek belterületté nyilvánításánál. A híressé vált terület, melyet 2 éve vásároltam, használaton kívüli, és körülötte ugyancsak hasznosíthatatlan, már belterületbe vont területek vannak.

azonban az még nem történt meg, így annak költségei is később jelentkeznek.

Tudatosan a későbbi ipari park területén szerzett birtokokat?

Tizennégy éve, 2002-ben vettük meg az első földdarabot a területen. Bár előrelátó ember vagyok, akkor még csak álmodhattunk bármilyen fejlesztési lehetőségről. Egyébként minden félremagyarázással szemben Nyíradonyban nem létesül „hatalmas ipari park" azon a helyen. Az önkormányzat a tulajdonában lévő önkormányzati utat közművesíti, megteremtve egy tudományos-innovációs és technológiai park létrehozásának alapfeltételeit.

Ez önmagában azonban semmire sem elég, azoknak a vállalkozásoknak, akik szeretnének ezen a területen dolgozni, saját erővel is kell rendelkezniük, és pályázati forrásokhoz kell jutniuk.

Tasó Lászó 2002-ben vette az első földterületet az érintett részen Fotó: Hirling Bálint - Origo

Nagyjából mekkora értéket képviselnek ezek a területek?

A tulajdonomban lévő föld művelésre nem alkalmas, a területre semmit nem lehet építeni, mivel a legkisebb beépíthető területnagyság 2500 négyzetméter! A 2 éve vásárolt területet 300 ezer forintért vettem és az ingatlanszakértő értékbecslése szerint jelenleg már 400 ezer forintot ér. A három különálló, összevonhatatlan és beépíthetetlen földdarab

Ezekről állították hamisan és szándékosan, hogy nem vallottam be, és óriási értékűek egy hatalmas ipari park közepén. Ehhez képest a valóság az, hogy az összesen 3376 négyzetméter terület, és a vagyonbevallásom 10. oldalán a IV. Egyéb közlendőkben a 11. pont alatt van feltüntetve.

Ezekre a területekre soha nem igényeltem területalapú támogatást, a művelésre alkalmatlan területek még egyetlen fillér bevételt sem hoztak, az erdőterületeken kívül ezeknek csak fenntartási költségei vannak. Az az állítás pedig szándékos torzítás, hogy a tulajdonomban 90 hektár erdő és szántó lenne, hiszen csak össze kell adni, és rögtön kiderül, összesen 48,5 hektárnyi erdő és földterület van részben vagy egészben a birtokomban, ahogyan a vagyonnyilatkozatomban is szerepel. Mindez rossz szándékú, pimasz torzítás volt. Egyébként örömmel számolnék be 1380 hektár birtokról, ha lenne, nem lennék szégyenlős.

A Facebook-bejegyzését az ügyről miért törölte tíz perccel a megjelenés után?

Felmerült bennem, hogy fent hagyom, de végül a törlés mellett döntöttem. Sajnos úgysem lehet szavakba öntve lereagálni a galád rágalmakat, amit a rám vadászók összehordanak. Ami igazán meglepő volt, hogy bár csak 10 percig volt elérhető a bejegyzés, pillanatokon belül megjelent máshol, tehát bizonyosnak tűnik, hogy

Akkor semmilyen javítást nem végez a nyilatkozatán?

Erre semmilyen szükség nincs, a 2016 januárjában leadott nyilatkozatomban minden terület pontosan szerepel, a korábbi évekre vonatkozóan állásfoglalást kérek a mentelmi bizottságtól. Fenntartom, hogy a területalapú támogatás nem jövedelem, csak bevétel, nincs mellette és nem is kell tételes elszámolás a felhasználásáról, így nem is növelheti a személyi vagyont.

Tasó állásfoglalást kér a mentelmi bizottságtól Fotó: Hirling Bálint - Origo

Kiket jelentett föl eddig?

Minden sajtóorgánum felé helyreigazítást kezdeményezek, amelyek ellenőrizetlenül vették át a rólam szóló cikket, kiemelten figyelve azokra, amelyek már korábban is helyreigazításra voltak ítélve, vagy jelenleg is büntetőeljárás folyik ellenük. A cikkíró ellen büntetőfeljelentést indítok.

Miért jelentek meg rendőrök a házánál, miután az Index újságírói becsöngettek Önhöz?

Nem voltam Nyíradonyban,

De azt, hogy elmennek az otthonunkhoz, és zaklatják a feleségemet, nem hogy nem tartom etikusnak, szerintem vérlázító arcátlanság. Pontosan tudták és ellenőrizhették, hogy nem vagyok odahaza, mivel kormányülés volt Budapesten, ilyenkor az államtitkárságon rendelkezésre kell állnunk. Egyértelműen egy lejárató-provokatív akció, ami a vagyonnyilatkozatom körül és hozzá kapcsoltan történik, mert összehordanak és összeollóznak a „csapattársaiktól" mindent, hogy rombolják a megítélésemet, és beárnyékolják az eddig közösen elért sikereket.

Nem gondolom, hogy a politikusok üldözendő emberekké minősíthetők, mégis másodrangúként kezelnek bennünket, mintha velünk bármit meg lehetne csinálni. Annyi tisztelet elvárok, mint amennyit én is megadok másnak.

„Nem tudom, hogy kerültek oda a rendőrök” Fotó: Hirling Bálint - Origo

Tényleg csökken a kormányon belüli befolyása Homolya Róbert kinevezésével?

Kormánybiztos lesz, az pedig miniszterelnök úr döntése, hogy milyen szerkezetben dolgozik a kormánya. A változás célját világossá tette a határozat, az az elvárás, hogy hatékonyabban működjön a kabinet. Jól látszik, hogy a rengeteg beruházás miatt szükséges a koordináció további erősítése a különféle területek között. Az elmúlt két évben elvégeztük a kevésbé látványos előkészítési feladatokat, most

Tovább kell gyorsítani a tempón, hogy minden fontos feladattal határidőre végezzünk.

Mi lesz a 471-es út szélesítse miatt tiltakozókkal?

A Natura2000-es területek 2006-2007-es kijelölésével olyan részeket is a védettek közé soroltak be, amelyek élővilága egyáltalán nem képvisel különleges elbánást jelentő értéket. Ezek visszaminősítése rettentő nehéz feladat, de az országban jelenleg is több helyen történik hasonló. A tervezők sok esetben, ismerve a helyzet nehézségeit, a könnyebb utat választják, ezeket a részeket megpróbálják kikerülni.

A NIF Zrt., mint beruházó minden jogszabályban előírt egyeztetést lefolytatott, a közmeghallgatást is megtartották, ennek ellenére az érintettekhez nem jutott el időben minden tájékoztatás. Az általam kezdeményezett új egyeztetések lényege, hogy megpróbáljuk a beruházás jelentős késedelme nélkül, a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni a lakók érdeksérelmét. Arra törekszem, hogy kiiktassuk a feszültségpontokat.