Irányt vált a Liget Projekt

Városliget, Ligetvédők, Liget Projekt, Hungexpo telek, bontási munkálatok 2016.07.12
Vágólapra másolva!
A továbbiakban nem vágnak ki egyetlen egészséges fát sem az építkezések miatt, és nem lesznek ott tömegével a biztonsági őrök - mondta a Lokálnak adott interjúban Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója. Sághi azt is mondta: ha a tüntetések mögött valóban a fakivágások elleni tiltakozás állt, akkor a tiltakozók győztek: úgy lett, ahogy akarták.
Vágólapra másolva!

Sághi Attila közölte: a Liget Projekt a Városliget több mint 7000 fája közül 150-200-at érint. Úgy fogalmazott: mivel ezek javarészt sem nem öreg, sem nem értékes fák, úgy tervezték, hogy kivágják őket. A tiltakozások hatására viszont az a döntés született, hogy mostantól egyetlen egészséges fát sem vágnak ki az építkezés miatt, hanem

a problémás helyen álló fák mindegyikét átültetik a Ligeten belül

– tette hozzá. A kapcsolódó közbeszerzést a napokban kiírják – mondta.

Közölte: ha a tüntetések mögött valóban a fakivágások elleni tiltakozás állt, akkor azt tudja mondani, hogy „a tiltakozók győztek: úgy lett, ahogy akarták”. Jelezte: emögött „nincs szakmai érv, sokkal többe kerül, és sokkal több idő is”, de

ha erre van igény, hajlandóak ennek megfelelni.

A tiltakozások hatására az a döntés született, hogy mostantól egyetlen egészséges fát sem vágnak ki az építkezés miatt Fotó: Hirling Bálint - Origo

A műszaki igazgató a zöldfelület és a zöldterület fogalmával kapcsolatos kérdésre válaszolva ismertette: a zöldterület telekkönyvi kategória, nagyjából magát a közparkot jelenti. A zöldfelületet ketté kell választani – fűzte hozzá –, létezik ugyanis zöldfelület és teljes értékű zöldfelület. Utóbbinál a talaj és a kőzetréteg között nem lehet mesterséges építmény, a sima zöldfelületnél pedig közbeiktattak valamilyen műtárgyat.

A vita szerinte „parttalan, mert

a Városliget mindenképpen jól jár,

a Liget Projekttel a teljes értékű zöldfelület 57,1 százalékról 61-re nő, míg a zöldfelület 60-ról 65 százalékra”.

A Városligetben a múlt héten történt eseményekről azt mondta: látja, hogy a Liget Projektnek vannak ellenzői, de „mintha nem tudnák pontosan, hogy mi ellen is tiltakoznak”. Hozzátette: ez részben az ő hibájuk, mert a tájékozatlanság a tájékoztatás hiányosságaira is visszavezethető.

Sághi Attila beszélt a biztonsági emberek szerepéről is: úgy fogalmazott,

a projekttől idegennek és szükségtelennek tartják ezt a fokú őrzést,

de „a tiltakozás minősége ezt kívánta meg”. Szavai szerint voltak hibák, de az őrző-védők „alapvetően nem jártak el jogszerűtlenül”. Közölte azt is: a biztonsági őrök tömeges jelenléte a napokban megszűnik.

A tiltakozók szerint ez csak blöff

A Ligetvédők szerint nem több mint blöff a Városliget Zrt. műszaki igazgatójának bejelentése, hogy egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest projekt építkezései miatt a Városliget területén, és az érintett fákat átültetik - közölte a civil szervezet.