Mandiner: Előre egyeztettek egy 17,5 milliós szerződést az FKF-nél

dolgozik EGYÉB TÁRGY HÉTKÖZNAPI hulladék KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ kukás kukásautó lom lomtalanítás munka közben szemét szemeteskocsi TÁRGY
Budapest, 2015. március 26. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) munkatársai begyűjtik és elszállítják a lomtalanításkor keletkezett hulladékokat a VIII. kerületi Lujza utcában 2015. március 26-án. A lakosság minden évben igénybe veheti a FKF-el közösen szervezett, meghatározott időpontban történő, külön díjazás nélküli lomtalanítási szolgáltatást. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Dokumentumokat tett közé a Mandiner az FKF-nél tapasztalható korrupciógyanús ügyek miatt. Azt állítják: az FKF korábbi informatikai tanácsadójának SAS Group nevű cége nyert el egy olyan nettó 17,5 milliós informatikai tanácsadási keretszerződést, ahol a tanácsadóval már a tenderkiírás alatt egyeztettek, ami az összeférhetetlenségi szabályok megsértését jelenti. A közterületfenntartónál vizsgálat indult. 
Vágólapra másolva!

Dokumentumokat tett közzé a Mandiner, amelyek a lap szerint bizonyítják korábbi állításaikat a fővárosi közterület-fenntartó szerződéseiről.

Hétfői cikkükben azt írták: a vezérigazgató közeli ismerőse, egy - a közterület-fenntartónál korábban informatikai tanácsadóként dolgozó - férfi cége "többszörösen is törvényszegő módon" jutott sokmilliós megbízáshoz, amelynek keretében összesen nettó 350 ezer forintos napidíjért adhat tanácsot három szakértő.

Lomtalanít a fővárosi közterület-fenntartó Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Mandiner cikke szerint a 17,5 milliós keretösszegű kiírásban még azt sem szabták meg, hogy legalább hány órában kell tanácsot adni, továbbá a közbeszerzés iratainak hivatalos közzétételét is elmulasztották. Kiemelték, hogy a férfi még a közbeszerzési pályázat előtt személyesen egyeztethetett a pályázati feltételekről az igazgatóval.

Vizsgálat indult az FKF Zrt-nél

Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes vizsgálatot rendelt el a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. szerződéskötései ügyében.

A főpolgármester-helyettes kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta, "azonnali, teljes, részletekbe menő vizsgálatot" rendelt el, "annak érdekében, hogy kiderüljön: történt-e bárminemű jogsértés".

A vizsgálat lezárultával annak eredményéről tájékoztatni fogják a közvéleményt - tette hozzá.