FKF-ügy: A gyanús cég válaszolt az FKF helyett

Vágólapra másolva!
A napi nettó 350 ezer forintos tanácsadói szerződéssel megbízott cég vezetője állította össze a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) vezérigazgatója számára a gyanús szerződéseket firtató kérdésekre adható, "jónak vélt válaszokat" – közölte a Mandiner.  
Vágólapra másolva!

Az FKF tulajdonosa, a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) tett fel több kérdést az FKF gyanús tendereivel kapcsolatban, ezek minden érintett informatikai szerződés esetében ugyanazok:

  • A szerződés megkötésének indoka, illetve
  • „Melyik az a szaktudás, ami nem állt rendelkezésre a Társaságnál, amit a fenti szerződésekkel váltottak ki?"

A Mandiner azonban észrevette, hogy Csontos István, az FKF vezérigazgatója helyett valójában az érintett cég, az FKF informatikai tenderein sorra nyerő SAS Group tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, Sikos Zsolt válaszolt.

„Készítettem egy összefoglalót, amely szerződésenkénti bontásban tartalmazza a szükséges háttérinformációkat, továbbá a BVH által feltett két kérdésre általam jónak vélt válaszokat" – így kezdődik Sikos Zsolt, a SAS Group ügyvezető igazgatójának és tulajdonosának egy 2016. július 25-i e-mailje, amelynek egyik címzettje Csontos István, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Az FKF válasza szerint a Mandiner a tenderre vonatkozó megkeresésekor "az informatikai szakterületet egy frissen érkezett kolléga irányította, aki szakmai kvalitásai ellenére nem ismerhette még mélységében a Társaságunknál zajló folyamatokat. Miután informatikai tanácsadás kapcsán a SAS Grup Kft.-vel álltunk kapcsolatban,

természetes, hogy a folyamatokat és szakterületet legjobban ismerő cégvezető válaszolt a feltett kérdésekre, ő értett leginkább hozzá."

Az egyik ilyen vitatott szerződés a WSH Számítástechnikai és Oktató Szolgáltató Kft.-vel idén januárban hatályba lépő kontraktus volt, nettó 59 940 000 forint értékben.

A szerződés alvállalkozója a fent említett SAS Group volt, amely 53 946 000 forintot, azaz

a teljes érték pontosan 90%-át számlázta be

– írta a Mandiner.

A portál szerint a SAS Group esetében a teljesítések jóváhagyása is igen érdekes módon zajlott, hiszen még a kisebb, nettó 10 millió forint értékű szerződések teljesítését is Csontos írta alá, nem a beszerzés vagy az informatika.

Hasonlóan kétesnek bizonyult az a tanácsadói szerződés, amelyen belül három tanácsadó napi nettó 350 ezer forintért adhatott tanácsot az FKF-nek, ennek nyertese szintén a SAS Group volt.

Emiatt, és más szerződések miatt is, a főváros vizsgálatot rendelt el.