Száznál is több migránst fogtak a hétvégén

Vágólapra másolva!
119 migránst tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság.
Vágólapra másolva!

A rendőrségi statisztika szerint pénteken 34, szombaton 76, vasárnap 7 embert tartóztattak föl, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb–magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák. Az ország területén mélységben és más külső határszakaszokon két migránst fogtak el a hétvégén.

A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat az illegális bevándorlókat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

Az elmúlt héten a szerb–magyar határ térségében 271 embert tartóztattak föl és kísértek vissza, a megelőző héten – augusztus 22-től 28-ig – ez a szám 485 volt. Más külső határszakaszon és mélységben csupán naponta néhány embert fogtak el – derül ki a rendőrségi összesítésből.