Népszavazás: az NVB szerint elég a háromoldalú papírfülke

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Választási Bizottság döntése szerint nem volt jogsértő, hogy Zugló több választókerületében sem volt szavazófülke a kvótanépszavazáson, a fülkék helyett biztosított háromoldalú papírparavánok biztosították a szavazás titkosságát.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) október 11-ei, keddi ülésén helybenhagyta a zuglói választási bizottság határozatát, amelyben az elutasította a papírból készült mobilfülkék miatt benyújtott kifogást.

A zuglói országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz (oevb) azért fordult egy magánszemély, mert Zuglóban több szavazókörben sem voltak szavazófülkék az október 2-ai népszavazáson, csak papírból készült paravánok, mobilfülkék, ez pedig a kifogástevő szerint sértette a szavazás titkosságát. A kifogást az oevb elutasította, arra hivatkozva, hogy

a papírfülkék három oldalról határoltak voltak, és alkalmasak voltak arra, hogy a választópolgár titkosan adja le a szavazatát.

A magánszemély fellebbezést nyújtott be a határozat ellen. Az NVB keddi ülésén 9:3 arányban helybenhagyta az oevb határozatát, arra hivatkozva, az jogszerű döntést hozott.

Rádi Péter választott tag és Sárhegyi Zoltán,

a Fidesz delegáltja a vitában amellett érvelt, hogy a lehetőség önmagában nem elég a jogsértés megállapítására.

Bodolai László, az LMP delegáltja és Litresits András, az MSZP delegáltja viszont a jogsértés megállapítását tartotta indokoltnak, azt mondták, a fülkék elhelyezkedése alkalmas lehetett a szavazás titkosságának megsértésére.

Borbély Andrea, a Jobbik delegáltja saját személyes élményét is megosztotta a bizottsággal, elmondta, hogy

ő ilyen fülkében szavazott és megerősítette: be lehetett látni a szomszéd fülkébe.

Hozzátette: a titkosságot garantálni kell, így ha kétség merül fel a titkossággal kapcsolatban, akkor meg kell állapítani a jogsértést.

Legközelebb legyen rendes fülke is

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az ülésen azt mondta, a kifogásolt mobil szavazófülkék a mozgásukban korlátozottak számára készültek. Hozzátette:

felhívják a XIV. kerületi helyi választási iroda vezetését arra, hogy a szavazások során a rendes szavazófülkéket is alkalmazni kell.

Patyi András, az NVB elnöke pedig jelezte: a vita alapján indokoltnak látja, hogy a bizottság iránymutatásban értelmezze a fülkék elhelyezésének kérdését.

Egy DK-s jogszerűtlenül volt DK-logós pólóban

Az NVB egyhangú döntéssel helybenhagyta a hódmezővásárhelyi választási bizottság határozatát, amelyben az megállapította, hogy jogsértő volt, hogy Török Miklós, a Demokratikus Koalíció tagja a népszavazás napján az egyik makói szavazókör bejárata előtt a párt logójával ellátott pólóban "huzamosabb ideig tartózkodott". Az oevb arra hivatkozva állapította meg a jogsértést, hogy a választási eljárási törvény szerint a szavazás napján a szavazókörök bejáratától számított 150 méteres körzetben nem lehet kampánytevékenységet folytatni.