Állami gondozott gyerekeknek segítenek

Tegyél jót, Regős Judit, Szülők Háza Alapítvány elnöke és Soproni Cseresznyesor Gyermekotthon gyermekei
Vágólapra másolva!
A "Tegyél jót - ülj mellém!" kampány november 23-án indult. Célja, hogy az állami gondozott gyerekek hosszú távú segítséget kapjanak olyan családoktól, akikben megbízhatnak.
Vágólapra másolva!

A Szülők Háza Alapítvány a kampánnyal teljesen újszerű módon szeretne segíteni: több száz család bevonásával indított rendszeres, hosszú távú és érdemi segítségről van szó.

Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke Fotó: Koszta Regina

Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke, a Szülők Háza módszertan megalkotója azt mondta, a programban szerepet vállaló családok a szó szoros értelmében

leülnek az állami gondozott gyerekek mellé, és személyre szabott segítséget nyújtanak,

mindenkinek az igényei szerint. Az első esemény során, december 4-én a szátoki Margaréta Gyermekotthonba futnak el a csapat önkéntesei, Kropkó Péter, 51-szeres iron man és Sperka Tamás terepfutó vezetésével, később pedig az összes gyerekotthonba hasonló módon látogatnak majd el.

Kropkó Péter, 51-szeres Ironman, a kampány futó nagykövete Fotó: Koszta Regina

Regős Judit az Origónak azt mondta, a céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az önkéntes családok hogyan tudnak bekapcsolódni a "Tegyél jót" programba.

További céljuk, hogy folyamatosan működjön ez a program.

Ehhez több száz önkéntes család szükséges, akik 1-1 gyerekotthonba látogatnak el, ahol többnyire 30-35 gyerek él.

Dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, a Szülők Háza Alapítvány alapítója, a kampány fővédnöke Fotó: Koszta Regina

A kampány nyitórendezvényén Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, a Szülők Háza Alapítvány alapítója és a kampány fővédnöke a rendszeresség fontosságát emelte ki:

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint az államnak az a dolga, hogy figyelje az ilyen kezdeményezéseket, álljon mögéjük, támogassa azokat, valamint teremtsen olyan környezetet, amelyben működőképesek lehetnek.

Novák Katalin, Család- és Ifjúságügyért Felelős államtitkár, Emmi Fotó: Koszta Regina

Lőcsei-Balássy Emőke, a kampány koordinátora azt mondta, már több mint 500 önkéntes csatlakozott a programhoz. Továbbra is várják a jelentkezőket, ám alapfeltétel, hogy

csak olyanok csatlakozhatnak, akik vállalják a rendszerességet.

Az első önkéntesek között van Dzsudzsák Balázs, válogatott focista, aki amellett, hogy komoly adománnyal járult hozzá a munkához, személyesen is meglátogatja a gyerekeket.

Regős Judit szerint az önkéntes családoknak képzést is biztosítanak, ahol megosztják a tapasztalatot velük, szakemberek bevonásával.

A családok elsősorban az együtt töltött idővel tudnak segíteni a gyerekeknek.

Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke és Lőcsei-Balássy Emőke a Tegyél jót! Ülj mellém! kampány program koordinátora Fotó: Koszta Regina

A lényeg, hogy ezek a családok vállalják a folyamatosságot, ami azt jelenti, ha negyedévente vagy félévente egy fél napot is, de visszatérnek egy adott gyerekotthonba, egy adott gyerekcsoporthoz. Ugyanis ezeknek a gyerekeknek az érzelmi biztonsága az alapvető cél, hogy olyan emberek társaságában lehessenek, akikben bízhatnak.

"Ezen belül kiemelten jó, ha olyan emberek jönnek, akik maguk is megtapasztalták, hogy milyen nehéz helyzetből eljutni akár egy szép család megvalósításához, hogy a gyerekeknek kapaszkodót tudjanak adni: a nehéz helyzetből is el lehet érni szép dolgokat" - mondta Regős Judit.

Szerinte nem az a cél, hogy egyszer jót tegyünk és karácsonykor sok-sok ajándékot gyűjtsünk.

A soproni Cseresznye sori Gyermekotthon lakói Fotó: Koszta Regina

Regős Judit az Origónak azt is mondta, fontos a gyerekeket ilyen formában is támogatni:

Szerinte ezek a gyerekek csak annyiban különböznek tőlünk, hogy nekik nem volt olyan szerencséjük, hogy olyan helyre szülessenek, ahol támogató, szerető családot találhattak.

"Mi ezt nem tudjuk nekik visszaadni. Amit mi tehetünk ezekkel a családokkal közösen, hogy kapaszkodót nyújtunk, és talán valamit tudunk ebből pótolni számukra. Ami szintén nagyon fontos, hogy nemcsak mi adunk, hanem

mi is nagyon sokat kapunk tőlük.

A legtöbb, amit mi kapunk tőlük, az a szeretetük, mert ezek a gyerekek hálásak."