Vágólapra másolva!
Első fokon pert nyert Kocsis Máté a Magyar Helsinki Bizottság ellen. A szervezet egy Facebook-bejegyzés miatt perelte be a józsefvárosi polgármestert.
Vágólapra másolva!

Pert nyert első fokon a Magyar Helsinki Bizottság ellen Kocsis Máté. A józsefvárosi polgármestert a szervezet 2015 augusztusában perelte be a migránsok személyiségi jogainak megsértése miatt, az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény rendelkezéseire hivatkozással.

A Helsinki Bizottság szerint zaklatás volt

A Magyar Helsinki Bizottság állítása szerint az alperesek zaklatást követtek el a Magyarországra érkező migránsokkal szemben, és megsértették emberi méltósághoz fűződő jogukat azzal, hogy Kocsis Máté 2015 augusztusában Facebook-bejegyzésében a következőket írta:

„A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkre tették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen. Ezért a mai napon határozottabb fellépésre és erőforrás-átcsoportosításra utasítottam a közterület-felügyelőket, és ugyanerre kértem a rendőröket is. Kértem a helyi polgárőrséget is, hogy a lehető legnagyobb létszámban legyenek jelen.

Meg fogjuk védeni a közvagyont

és minden törvényes eszközzel garantálni fogjuk a józsefvárosiak biztonságát! A Keleti Pályaudvar közelsége miatt sok bevándorló választja ezt a teret, pedig Zugló sincs messze, ráadásul ottani kollégám, Karácsony Gergely polgármester úr mindent megad nekik: szállást, kosztot, sőt a pártja még az amúgy veszteséges fővárosi tömegközlekedést is ingyenessé tenné számukra. Majd a magyar adófizetők állják a bevándorlók helyett a számlát, szerinte. Akkor talán jobb, ha odamennek hozzá."

A Helsinki Bizottság fellebbezett a döntés ellen.