Januárban átadják a Dagály Úszóarénát

Budapest Dagály Dagály uszoda FINA Népfürdő u. 36 Vizes VB Épület
Vágólapra másolva!
A 2017-es FINA vizes világbajnokságnak otthont adó Dagály Úszóaréna, ahogy már megírtuk, szinte már teljesen, azaz 95 százalékig elkészült, két hónappal a tervezettnél korábban. A FINA ügyvezető igazgatója korábban azt mondta, még nem látott olyan létesítményt, ami ilyen gyorsan épült volna. A helyszín átadása január első felében kezdődik.
Vágólapra másolva!
A Dagály Úszóaréna már majdnem teljesen elkészült, csak kisebb munkák maradtak hátra Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A Dagály Úszóaréna december 23-ig szinte teljesen elkészült, a komplexum 95 százalékos készültségi szinten áll. A Market Építő Zrt. szerint nagy siker ez a magyar építőiparnak, hiszen

két hónappal korábban, ráadásul a költségkeret túllépése nélkül sikerült elérniük ezt az eredményt.

A vizes vb fő helyszíne, ahol az 50 méteres medence és a műugró-medence található Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Ehhez összesen 601 munkanap, 3 075 000 munkaóra és több ezer ember munkája kellett. A kivitelező szerint a hatékony belső kommunikációnak, a precíz munkavégzésnek és a jó szervezésnek köszönhető, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült majdnem teljesen befejezni.

A lelátó legtetejéről is tökéletes a rálátás a medencékre Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A 253 cég bevonásával megvalósuló világszínvonalú projektet végig szoros együttműködés jellemezte a tervezők és a kivitelező, valamint az alvállalkozók között. A kivitelező azt mondta, a jó előkészítés és szervezés, a precíz, kitartó, szaktudáson alapuló munka, valamint az elkötelezett és profi beszállítók mind hozzájárultak a Dagály Úszóaréna sikeres megvalósulásához.

A műugró-medence Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója azt mondta: "A helyszínen csúcsidőben dolgozó 852, összességében pedig több ezer ember kemény és kitartó munkájának eredménye, hogy

a Dagály nemzetközi színvonalú komplexum lett, melynek építését világrekord-gyorsasággal sikerült megvalósítanunk.

A professzionális tervezésnek köszönhetően a határidő betartása és a költségkeret túllépése nélkül készült el a világbajnokság emblematikus létesítménye. Örömünkre szolgál, hogy a projekt során mindvégig elköteleződést és szenvedélyes munkavégzést tapasztaltunk. Mindannyian azért dolgoztunk, hogy megmutassuk a világnak: képesek vagyunk az ígéreteinket az elváráson felül teljesíteni."

Az ugródeszkák alja LED fénnyel világít Fotó: Molnár Péter

Cornel Marculescu, a FINA (Nemzetközi Úszó Szövetség) ügyvezető igazgatója is azt mondta pár hónappal ezelőtt, még nem látott olyan létesítményt, ami ilyen gyorsan épült volna.

Valóban már csak finom munkák vannak hátra, apró javítások, kisebb pótmunkák, a gépészeti beüzemelés, a próbaüzem elindítása, de nagy építkezés már nincs.

A vizes vb fő helyszínén lévő 50 méteres medence egy mozgatható fal segítségével megosztható Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A vizes világbajnokság fő helyszínén található a műugró-medence és az 50 méteres versenymedence, amihez egy mozgatható fal is tartozik. Így a medence alkalmas arra, hogy megfelezhető, kétharmadra bontható, vagy bármilyen méretben megosztható legyen.

A bemelegítő medence is 50 méteres, ez szintén megosztható egy mozgatható fallal. Ennek az alját is meg lehet emelni, így tanmedenceként is szolgál Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A lelátókon jelenleg 15 ezer szék található, amely tartalmazza az extra részt is, amit a világbajnokság után elbontanak, a székeket pedig máshol hasznosítják újra. Az építésnél figyeltek arra, hogy a lelátó legtetején ülők is tökéletesen rálássanak a medencére.

A jacuzzit a MOME dizájn cspata tervezte Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Van egy szintén 50 méteres, bemelegítő medence is, aminek az alját egy géprendszerrel meg lehet emelni, ez tanmedence is lehet. Készült gyerekmedence is, de külön érdekesség a 25 fős jacuzzi, amit a MOME dizájn csapata tervezett és mozaik csempékből raktak ki. A Dagály másik különlegessége a VIP terasz, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik.

Az épület különleges homlokzata Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az épület külső homlokzata különleges borítást kapott, ami különböző színűnek látszik, attól függően, hogy épp milyen szögben esik rá a fény.

A Dagály Úszóaréna éjszakai fényfestéssel Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az alábbi videóban egy drónfelvétel látható a Dagályról, amiben szerepel egy éjszakai világítási próba is, ahol különböző színű fényfestéssel borították a külső homlokzatot.

A Market Építő Zrt. húsz éve létezik. Mára a 100 százalékban magyar tulajdonú építőipari vállalat a legnagyobb forgalmú és kapacitású magasépítő lett Magyarországon. Évente közel 50 beruházást valósít meg, melyek legnagyobb részét ipari, logisztikai létesítmények, irodaházak, közintézmények és szállodák, valamint kereskedelmi célú ingatlanok és sportlétesítmények teszik ki.

A magasépítés teljes spektrumában dolgoznak. A cég azt mondja magáról, hogy elébe megy az újításoknak és hatékonyan működik. Legfontosabb alapértékeinek a megrendelő központúságot, a határidő és a költségkeret betartását, a költséghatékony, de színvonalas kivitelezést nevezi.

Néhány jelenleg futó beruházásuk: Airport Hotel (Budapest, Ferihegy), Apollo Gumiabroncsgyár (Gyöngyöshalász), Belgrád Rakpart Hotel (Budapest), Bonafarm vágóhíd (Mohács), Clark Hotel (Budapest), Dagály Úszóaréna (Budapest), Interspar (Érd), Párisi Udvar Hotel (Budapest), Prologis logisztikai csarnok (Szigetszentmiklós), Telekom Székház (Budapest), DHL csarnok (Budapest, Ferihegy), NEXON Irodaház (Budapest), Nestlé-Purina állateledel gyár (Bük).