Vigyázat! Igényes férfitartalom!

Galamb szabóság öltöny öltönyszabóság Galamb szabóság megnyitó
Galamb szabóság megnyitó
Vágólapra másolva!
Van egy hely Budapesten, közel a Parlamenthez, ahová csak meghívásos alapon juthat be bárki. Időpontra érkezik az ember, pontosan; dolga van ott a férfiaknak, komolyan veszik egymást, ahogy magukat is. Mégis jobb kedvvel, vidáman távozik, aki jött, és szívesen jön(ne) újra. Ez a Galamb, egy bespoke szabóság, ahol különleges öltönyök készülnek. Igazi férfiaknak.
Vágólapra másolva!
Bespoke élmény, ezt képviseli a Galamb Szabóság Fotó: Hirling Bálint - Origo

Igényes. Férfiak.

Tavaszi kollekcióját mutatta be a Galamb Tailoring, azaz a Galamb Szabóság csütörtök este, a szalonba lépve azonban egyből tudni lehetett, hogy nem klasszikus divatbemutatóra érkeztünk; a helységet - habár több, mint 100 négyzetméter alapterületről van szó - nem hangos felvonulásokra, sokkal inkább csöndes, elmélyült, mérnöki munkához valóan alakították ki a Baranyi-testvérek, egészen pontosan Bernd Steinhuber bécsi belsőépítész, akit megbíztak vele. Közben az egész olyan, mintha a legnívósabb divatlap hasábjain sétálna az ember - a képek keretein belül, hanyagul átlépve a hirdetéseket.

Bespoke, az új luxusméter

Így kezdi a szalon, és a Galamb-márka bemutatását Baranyi Zsolt alapító-tulajdonos, miután megnéztük a fenti, másfél perces bemutató-videot, kihasználva a döbbent csendet bőven van ideje beszélni; a meghívottak körében osztatlan sikert arat a film, amelyhez Mendrei Miklós rendező és Rácz Dániel operatőr szabad kezet kaptak. Művésztük jól illeszkedik a Galamb filozófiájához, ahol a modern látásmód társul a tradicionális értékekkel - mondja a tulajdonos.

Baranyi-fivérek, a Galamb Tailoring tulajdonosai Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Galamb szabósági brandet 2008-ban hívták életre egy Galamb utcai lakásszalonban, ami kezdetekben méretes szabósagként funkcionált. Ebből az időből származik pl. a Scabal szövetgyárral kialakult szoros együttműködés. A tulajdonosok - a Baranyi fivérek (Baranyi Zsolt , alapító tulajdonos; Baranyi Csaba ügyvezető tulajdonos) - 2014-ben úgy döntöttek, hogy a teljes Galamb brandet bespoke minőségi szintre emelik, amelynek fő eleme a szintén belvárosi Zoltán utcában épített modernkori szabósági szalon és műhely.

A Baranyi fivérek elkötelezettek a magyar szabósági kultúra újraélesztése és a legmagasabb szabósági kézimunka szakmai képzésének újraélesztése mellett. Terveik között szerepel egy Galamb
szabómester iskolai képzés kialakítása is.

- mondja Baranyi Csaba, az operatív vezető;

Aztán jött 30-40 év, ami egyszerűen kiesett, utána se gyártás, se piac nem épült, gyakorlatilag vákuum keletkezett, mondja a fiatal szalonvezető. Az olasz irány - olasz mesterszabóval, komoly múltra tekint vissza, ezt a tudást akarják Magyarországra hozni.

A bespoke-élmény egy szolgáltatási szint a kézi szabóságokban - minden olyan országban a világon, ahol egyáltalán foglalkoznak egyedi méretre készülő ruhákkal. A méretvétel, a vevővel való konzultáció, a szokásainak kiismerése, anyagválasztás, tanácsadás, utána az első próbaalkalom, majd a második próbaalkalom, és végül az átadás; ezek tartoznak a bespoke szolgáltatás összetett elemei közé.

Girolamo mester birodalma

Közvetlenül a szalon alatt, a pincében alakították ki gyártó műhelyüket, ami szintén körülbelül 100 négyzetméter, hét ember dolgozik együtt odalent,

a nápolyból érkezett mesterszabó, Signor Girolamo és a segédei.

Ezeket a ruhákat hosszú távú befektetésnek szánják az alkotók, aprólékos munkával, kézzel vannak felépítve, ezért hosszú távon tartósak - mondják a szakemberek.

Arról, hogy kik a megrendelők sem a mester, sem a tulajdonosok nem mondanak egy szót sem.

Annyit tudunk csak meg, hogy nem a művészvilág, inkább az üzleti szféra képviselői és tradicionális családok tagjai vásárolnak a - hazai szemmel kétségtelenül drága holmikból.

Signor Girolamo, az olasz szabómester - az ő fejében vannak a Galamb-öltönyök titkai Fotó: Hirling Bálint - Origo

Mindez mennyibe kerül?

2500 eurótól indul egy kétrészes öltöny, tehát zakó és nadrág - mondja az érzékeny témához érve Baranyi Csaba; elismerve, hogy ez a majd' 800ezer forintos beugró - magyar árérzékenységgel nézve - jelentős összeg.

Mindkét tulajdonos tudja, hogy

csak egy nagyon szűk réteg tudja ezt megfizetni Magyarországon,

mégsem elsősorban a külföldi vevők a célpontjaik. Küldetéstudatuk van, és bíztató a tendencia szerintük. Az 40-es, 50-es években még olyan szépen öltöztek a magyar emberek - mondják.

Még a jelölőcérnát is speciális úton szerzik be - majdnem kész zakómodell a Galamb Szabóságban Fotó: Hirling Bálint - Origo