Világszínvonalú lesz az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ

OMRRK, Liget Projekt
Így fog kinézni az OMRRK
Vágólapra másolva!
A Liget Budapest Projekt részeként 2018-ra épül meg a Szabolcs utcai, egykori kórházi területen az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ. A közel 37000 négyzetméteres, világszínvonalú, a Városliget közelében felépülő épületegyüttesben a raktárak, restaurátor-műhelyek, kutatószobák, irodák mellett helyet kap majd a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és egy látogatóközpont is. A bónusz egy szabadon használható 13000 négyzetméteres park, ami a nyitvatartási idő alatt szabadon látogatható lesz.
Vágólapra másolva!
Így fog kinézni az OMRRK a tervek szerint. Forrás: Narmer Építészeti Studió

A világ legkorszerűbb múzeumi raktárai

Péntek délután tartottak helyszíni sajtótájékoztatót a Liget Budapest Projekt egyik legfontosabb beruházásával, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központtal (OMRRK) kapcsolatban. A tájékoztatót Baán László miniszteri biztos nyitotta meg, aki úgy fogalmazott:

Budapest egyik legfontosabb intézménye épül fel a XIII. kerületben.

Hozzátette azt is, hogy Budapesten nagyon nincsenek jó állapotban a múzeumok raktárai és – habár a Liget Projektet sok vita övezi – ez egy olyan közügy, amelyben nem volt vita.

Balog Zoltán, Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője és Baán László miniszteri biztos. Fotó: Hirling Bálint - Origo

Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere konkrét számokkal kezdte beszédét és ismertette: egy olyan,

megközelítőleg 20 milliárd forintos állami beruházásról van szó,

amely a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum több mint 350 ezer - fotókkal, dokumentumokkal együtt ez a szám egymillió - műtárgyának elhelyezését biztosítja, ahol 15 ezer négyzetméteres raktárkapacitás és 310 munkahely jön létre.

- tette hozzá a miniszter. Kiemelte továbbá, hogy ennek a rozsdaövezetnek a fejlesztése fontos, így XXI. századi modern technikával ellátott restaurálási és raktárközpont épül, mindemellett pedig a zöld övezetről sem megfeledkezve egy

13000 négyzetméternyi park, amely nappal bárki számára látogatható lesz.

Balogh Zoltán szerint példamutató az együttműködés ebben a projektben.

Sajtóbejárás az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ építésénél. Fotó: Hirling Bálint - Origo

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az állami tulajdonban lévő területek is fejlődnek, mert ez által még inkább fejlődik a kerület is. A polgármester hozzátette:

nem a Liget Projektről, hanem erről a konkrét projektről mondanak véleményt, de ezt a beruházást maximálisan támogatják.

Az építkezés már elkezdődött. Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az öt épületből álló komplexum legnagyobb létesítménye a közel 30000 négyzetméteres, raktáraknak és restauráló-műhelyeknek otthont adó épület lesz, mely a térszínt alatt négy, a felett pedig háromszintes területen biztosít korszerű és biztonságos körülményeket a műtárgyaknak. Az itt található műhelyek, irodák, műtermek alkalmasak lesznek a legmagasabb színvonalú tudományos és technikai hátteret biztosítani az OMRRK-ban dolgozó múzeumi szakemberek számára.
Az épületegyüttesben több mint 3000 négyzetméteren kap otthont a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet is, ahol XXI. századi színvonalon felszerelt irodák mellett könyv és iratarchívum is segíti majd a kutatók munkáját. A volt kórház területén az OMRRK-hoz kapcsolódóan egy mélygarázs és egy kertészház is kialakításra kerül.
A várható befejezés időpontja 2018 tavasza. Fotó: Hirling Bálint - Origo

Vasáros Zsolt, a Narmer Építészeti Stúdió vezető tervezője ismertette ezután a beruházás részleteit. A munkálatok májusban indultak,

az épületkomplexum befejezésének várható időpontja pedig 2018 tavasza.

A földmunkák során 108 ezer köbméternyi talajt mozgatnak meg, 4800 tonna betonacélt és 508 kilométernyi kábelt használnak fel, valamint 200 talajszondás hőszivattyút helyeznek el, így a főépület szinte nem igényel majd külső energiát – mondta a tervező.

A terület nagysága nettó 36710 négyzetméter. Forrás: Narmer Építészeti Studió

A terület nagysága nettó 36710 négyzetméter, mondta el Vasáros Zsolt. A Vágány utca felőli 'A' épület, azaz a főépület található, ami megközelítőleg 29000 négyzetméter, ebben

15000 négyzetméter műtárgyraktár,3560 négyzetméter műterem, 70 restaurátor munkaállomás, 175 munkahely, irodák, műhelyek, laborok kapnak helyet.

A kialakításnál fontos szempont volt a megfelelő természetes fény biztosítása a restaurálási munkákhoz. Lesz emellett még parkolóház, amely 94 autónak és 54 kerékpárnak biztosít helyet.

Vasáros Zsolt részletesen ismerteti a terveket. Forrás: Origo

A Freund Vilmos által tervezett két régi épületét felújítják; az egykori izraelita kórház felvételi épületének, majd imaházának rekonstruált épületében kap helyet egy több mint ezer négyzetméteres látogatóközpont, ahol az örökségvédelmi szempontok figyelembevételével történő rekonstrukció során többek között konferenciatermet, kiállítótermet és éttermet alakítanak ki, valamint egy terasz is lesz. A másik épület pedig a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézetként működik majd, 86 kutató- és 75 munkahellyel, valamint irattár-archívummal. Az épületekről kevés eredeti kép van, kettő fotóból tudtak gazdálkodni, így próbálják visszaadni az eredeti állapotot.

A Freund Vilmos által tervezett két régi épületét felújítják. Forrás: Narmer Építészeti Studió