Nem lesz nyilvános Helmut Kohl és Orbán Viktor találkozója

Orbán Viktor és Helmut Kohl
Vágólapra másolva!
Hamarosan találkozik Orbán Viktor Helmut Kohl volt német kancellárral – ezt a most 86 éves Helmut Kohl jelentette be. A német szociáldemokraták úgy reagáltak: remélik, hogy az exkancellár „talán pozitívan hat majd Orbánra”. A találkozóról Havasi Bertalan az Origóval közölte, nem lesz nyilvános.
Vágólapra másolva!

Helmut Kohl a közeljövőben találkozni fog Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel – ezt a volt német kancellár közölte a Bildnek adott interjúban. A Bild szerint a 86 éves Kohl – az Orbán Viktort érő sokféle bírálat ellenére – a magyar miniszterelnököt mindig védte, becsülte, szívvel-lélekkel elkötelezett európainak tartotta.

Orbán Viktor és Helmut Kohl egy korábbi találkozójukon, 2014 novemberében Forrás: Miniszterelnökség/Burger Barna

Az Origo megkereste Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét, hogy a találkozó részleteiről érdeklődjön. Válaszában Havasi Bertalan közölte, hogy

valóban lesz egy szűk körű találkozó Helmut Kohl és Orbán Viktor között valamikor áprilisban,

de mivel a beszélgetes nem nyilvános, a helyét és az időpontját nem közölheti.

Remélik, pozitívan hat Orbánra

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) nyilatkozatban reagált a bejelentésre. Eszerint a párt bizakodva tekint az egykori kereszténydemokrata kancellár tervezett találkozójára a magyar miniszterelnökkel.

– mondta Katarina Barley SPD-főtitkár.

Katarina Barley szerint a volt kancellárnak „arra is fel kellene használnia ezt az alkalmat, hogy nyíltan beszéljen Orbánnal a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságáról Magyarországon, valamint Orbánnak a menekültválságban tanúsított magatartásáról”. Steffen Seibert német kormányszóvivő megjegyezte, a volt kancellár „szabadon dönt arról, hogy ki látogathatja meg őt, vagy kivel találkozik”.