Nagyon erős Fideszt, és gyengülő Jobbikot mért a Tárki

Orbán Viktor
Budapest, 2016. január 22. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút ad a 180 perc című műsorban 2016. január 22-én. Elöl háttal Kocsis Éva műsorvezető. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Tovább növelte az előnyét az ellenzéki pártokkal szemben a Fidesz-KDNP az utóbbi hónapokban – állapította meg legfrissebb felmérésében a Tárki. Az intézet szerint a teljes baloldal és a Jobbik közel azonos szavazótáborral rendelkezik. 
Vágólapra másolva!

Őrzi, illetve kismértékben még növelte is előnyét a Fidesz-KDNP az elmúlt negyedévben, miközben bal- és jobboldali ellenzéke együtt sem vonz annyi szavazót, mint a kormánypártok – derül ki a Tárki legfrissebb, januári pártpreferencia-kutatásából.

Az elmúlt három hónapban a parlamenti pártok támogatottságában alig találtak változást, egyedül a kormánypártok enyhe erősödése emelhető ki, így a Fidesz-KDNP vezető helyét továbbra sem veszélyezteti egyetlen ellenzéki párt sem.

Erősödő Fidesz

Az ellenzéken belül a két erősebb párt, az összességében második helyezett Jobbik tábora közel kétszerese a harmadik helyezett MSZP-ének, a baloldali pártokat (MSZP, DK, Együtt és PM) egy tömbként kezelve, azaz táborukat összesítve pedig azt találták, hogy

a baloldali és szélsőjobb ellenzék lényegében azonos méretű szavazótáborral rendelkezik

2016 januárjában.

A fentiek mögött a pártok támogatottsága október és január között alig mutat lényegi változást: a teljes népességen belül a kormánypártok 28 százalékot követően 31 százalékos támogatottságot értek el, míg a többi párt esetében változatlan eredményeket talált a Tárki. .

A Jobbik 13 százalék után 12 százalékon, az MSZP mindkét hónapban 7 százalékon, a Demokratikus Koalíció 3 százalékot, a Párbeszéd Magyarországért 1 százalékot ért el, az Együtt az októberi 1 százalékot követően januárban 2 százalékon áll, az LMP pedig nem mozdult el a 2 százalékos eredménytől. A teljes népességen belül a bizonytalanok és nem válaszolók aránya januárra 42 százalékra csökkent az októberi 45 százalékra után.

Orbán Viktor miniszterelnök örülhet a Tárki eredményének Forrás: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap/Máthé Zoltán

Zuhanó MSZP

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP az őszi 51 százalék után szintén kismértékben, 54 százalékra növelte szavazótáborát, míg a Jobbiké 23 százalék után 20 százalékra,

az MSZP-é pedig 14 százalékról 12 százalékra csökkent.

A többi párt támogatottsága lényegében változatlan: a Demokratikus Koalíció 6 százalékos és a Párbeszéd Magyarországért 1 százalékos támogatása megmaradt, az Együtt pedig az októberi 1 százalék után januárban 3 százalékon áll, és az LMP eredménye sem változott, 4 százalékon maradt.

Kormánypárti előny a Nézőpontnál

Mint arról az Origo korábban beszámolt, őrzi tavaly ősszel visszaerősödött táborát a Fidesz-KDNP, a teljes felnőtt népesség körében az MSZP – ha statisztikai hibahatáron belüli különbséggel is, de – megelőzte a Jobbikot; ezek a Nézőpont Intézet legfrissebb, január közepi felmérésének eredményei.