Lázár János is beszállt a Kúria - Németh Szilárd vitába

Lázár János
Budapest, 2016. január 21. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2016. január 21-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Lázár János egy lakossági fórumon azt mondta, a politikusok nem befolyásolhatják a bírák ítélkezési munkáját, nem gyakorolhatnak nyomást a bíróságokra, de az embereknek nem tiltható meg, hogy elmondják véleményüket a bíróságok döntéseiről.
Vágólapra másolva!

Egy politikus nem befolyásolhatja a bírák ítélkezési munkáját, nem gyakorolhat nyomást a bíróságokra - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester és több helyi önkormányzati képviselő társaságában tartott lakossági fórumán.

A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus elmondta, az ítéletek megvitatásához azonban az embereknek joga van, és ahhoz is, hogy kifejezzék elégedetlenségüket vagy véleményüket.

Amit az igazságérzet diktál

Az embereknek fogytán a türelme és a bizalma, az igazságérzetükkel ellentétes döntések pedig megrengethetik az igazságszolgáltatásba vetett hitüket - mondta, hozzátéve: a politikusok nem dughatják homokba a fejüket.

Lázár János kijelentette, amennyiben a törvények nem teszik lehetővé, hogy egy súlyos ipari vagy természeti katasztrófa esetén kiderüljön, kit terhel a felelősség, akkor meg kell változtatni a jogszabályokat.

A jog és az igazság két különböző kategória Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Kedden Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke, hétfőn Darák Péter a Kúria elnöke, valamint a Magyar bírói Egyesület tiltakozott amiatt, hogy Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő több bírói ítélet jogosságát is kétségbe vonta.

Egy hozzászólásra reagálva, amely azt kifogásolta, hogy egy strasbourgi bírósági döntésben a börtönkörülmények miatt kártérítést ítéltek magyar fogvatartottaknak, a politikus úgy fogalmazott, fölháborítónak és méltánytalannak tartja, hogy úgy tűnik, az Európai Unió jobban védi a bűnözők jogait, mint az áldozatokét.

A miniszter közölte, ahhoz, hogy minden uniós előírásnak megfeleljenek a fogva tartási körülmények, 90-100 milliárd forintot kellene a börtönök bővítésére fordítani.