A boltzárnak 26 támogatója már biztos van

Erdősi Lászlóné boltzár népszavazás
Budapest, 2016. február 23. Erdösi Lászlóné magánszemély, aki kérdést nyújtott be a vasárnapi zárva tartásról, távozik a Nemzeti Választási Iroda épületéből 2016. február 23-án, miután megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége. A Kúria délelőtt megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) erre vonatkozó határozatát, így új kérdést lehetett nyújtani a témában, és az NVB az elsőként beadottat fogja elbírálni. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A boltzáras népszavazási kezdeményezést az MSZP-t megelőzve benyújtó Erdősi Lászlóné mellett 25 támogatója már biztosan van a vasárnapi boltzárnak. Ennyi támogató aláírást adott be ugyanis Erdősiné a kérdése mellé. Patyi András NVB-elnök szerint lehet, hogy ennél a jövőben több kell majd egy referendumhoz. Sem Erdősiné, sem polgármester férje nem beszél a botrány miatti lemondatási szándékról.
Vágólapra másolva!

Ahhoz, hogy kiírják a boltzárvédő országos népszavazást, 200 ezer érvényes aláírást kell összegyűjtenie a kezdeményezésével az MSZP ezzel ellentétes tartalmú kérdését megelőző Erdősi Lászlónénak. A kezdeményező egyelőre ennyi embert nem tudhat maga mögött, de 26 támogatója már biztosan van a KDNP ötletére bevezetett vasárnapi pihenőnapnak.

Erdősiné és még 25 ember

Megjelent a Magyar Közlönyben a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfő esti ülésén hozott határozata, amellyel a testület átengedte Erdősi Lászlóné népszavazási kezdeményezését, ami fenntartaná a boltzárat.

Ülésezik a Nemzeti Választási Bizottság - 7:5 arányban Erdősiné mellett döntöttek Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Ezzel együtt az NVI-nél a benyújtáskor történt balhé ellenére elutasította az MSZP-s Nyakó István beadványát, ami a boltzár eltörlésére kezdeményezett volna népszavazást.

A Közlöny ismerteti az NVB határozatát, miszerint a beadványozó Erdősiné három, összesen 26 érvényes támogató választópolgár adatait és aláírását tartalmazó aláírásgyűjtő ívet nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Erdősi Lászlóné és segítője távozik a népszavazási kezdeményezés benyújtása után Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az "éles", 200 ezer aláírás összegyűjtése előtt ugyanis minden referendumkezdeményezés benyújtásának törvényi előfeltétele, hogy már a kérdés beadásához is kell legalább 20, de legfeljebb 30 támogató aláírás.

Ennek az az oka, hogy megelőzzék a komolytalan és nagyszámú beadványok érkezését. A 26-ba Erdősiné maga is beleszámít, tehát 25 másik támogatója már van az ügynek.

Patyi: Növelhetik a számot

A törvény szerint "az országos népszavazási kezdeményezés alkotmányos funkciójának és komolyságának megőrzése" érdekében van szükség az előírt legalább 20 támogató aláírásra, de mint az az Erdősiné kopasz, kigyúrt segítőinek részvételével kedden lezajlott balhé is megmutatta, szükség lehet valamilyen további jogszabályi változásra.

Patyi András NVB-elnök változtatásokat javasol, és Erdősiné támogatása ellen szavazott Forrás: MTI/Marjai János

Erről korábban már Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke, most pedig Patyi András, az NVB vezetője is beszélt. Mint arról az Origo beszámolt, Patyi eredetileg az MSZP kezdeményezésének átengedésére tett javaslatot, de a testület Fidesz- és KDNP-delegáltja mellett több választott tag is leszavazta az elnököt.

Az NVB elnöke csütörtökön a Kossuth rádióban úgy fogalmazott: "rendkívül szokatlan helyzetben nyújtották be a népszavazási kérdéseket". Azt is mondta,

a hónap végéig kidolgozzák javaslataikat a jogszabályok módosításához, a visszaélések elkerüléséért.

Példaként említette, hogy növelhetik a népszavazási kezdeményezéshez szükséges támogatók minimálisan előírt számát.

A férjének kevés a támogatója

A népszavazást kezdeményező Erdősiné férjének eközben még 25 támogatója sincs, mint a feleségének. Sőt inkább bírálója van az egykor fideszes, most független herceghalmi polgármesternek. Mint azt az Origo is megírta, olyannyira, hogy éppen

a népszavazás körüli botrány miatt több herceghalmi képviselő - fideszesek és függetlenek - lemondatná a polgármestert.

Herceghalmon csütörtökön este tartanak testületi ülést, ahol a polgármester lemondatása is téma lesz. Erről az Origo hiába akarta kérdezni Erdősi Lászlót, a polgármester elfoglaltságra hivatkozva nem nyilatkozott. Hasonlóan szűkszavú volt a felesége is, amikor a férje lemondatását célzó javaslatról kérdeztük. Erdősi Lászlóné csak annyit mondott: "Jaj, hagyjanak már békén... puszi!", majd letette a telefont.