Kövér szerint sokat köszönhetünk az araboknak

Vágólapra másolva!
Az arab kultúra nélkül nem képzelhető el a jövő - erről is beszélt Kövér László házelnök Budapesten, az Arab Kultúra Napok című rendezvénysorozat megnyitóján. Egy Gandhi-idézettel reagált a menekültválságra is.
Vágólapra másolva!

"Minden ország kultúrája lengje körül a házamat, de egyik se szakítson el szülőföldem talajától" - ezt idézte Mahatma Gandhitól, a békés indiai függetlenségi mozgalom huszadik századi vezetőjél Kövér László házelnök arab országok diplomatái előtt. Az Országgyűlés fideszes elnöke a magyarországi arab nagykövetségek részvételével zajló "Arab Kultúra Napok" című rendezvénysorozat megnyitóján mondott beszédet hétfőn, a Néprajzi Múzeumban.

A menekültválságról nem beszélt,

a "bevándorlás" és a "migráció" szavakat sem mondta ki.

Tavaly nyáron a kormánypárti Pesti Srácoknak Kövér László azt nyilatkozta, hogy "a bevándorlás témáját feszegetve jobban szeret >>invázióról<< beszélni, amely mögött a világpolitikában akár hátsó szándékok is állhatnak". Azt is mondta abban az interjúban, hogy az arab tavasz egy "művelet" volt, amiben az USA mellett több Európai ország is részt vett.

Kövér László előtt Nurdin Benomar, a marokkói királyság nagykövete mondott beszédet a Néprajzi Múzeumban. Marokkóban is voltak tüntetések az arab tavasz idején, bár olyan véres események, mint Líbiában vagy Szíriában nem történtek. Az országnak új alkotmánya lett, választást is tartottak. Ezt az Igazság és Fejlődés Pártja nyerte,

azóta is ők vannak kormányon.

A The Guardian egy éve azt írta, hogy a marokkói kormány népszerű maradt az országban, bár nem mindenki elégedett: vannak, akik még több szabadságot szeretnének. A reformok eredményeit a NATO főtitkárhelyettese idén februárban dicsérte.

A nagykövet beszéde elején azt mondta, hogy a hétfőn megnyitott budapesti rendezvénysorozat nem a politikáról szól, hanem a kultúráról.

A menekültválság témáját ő sem feszegette.

Beszélt viszont arról, hogy Palesztina "szent ügyéről" országa sosem fog megfeledkezni. Azt kérte, hogy az utána beszélő Kövér László is mondjon pár szót Palesztina ügyéről.

Kövér László viszont a már említett Gandhi-idézeten kívül csak arról beszélt, hogy a világ mit köszönhet az arab kultúrának. Azt mondta, hogy a középkori arab matematikusok eredményei nélkül ma nem lennének mobiltelefonok sem. Egy Ibn Ruszta nevű középkori történészről is szólt, aki munkáiban már magyaroknak nevezte a honfoglalókat.