Cserebogarak lepték el Óbudát

májusi cserebogár
Vágólapra másolva!
Rengeteg májusi cserebogár rajzott ki Óbudán, a Római-parton és annak környékén. Az utcákat bogártetemek borítják. A Főkert egyelőre nem takarít.
Vágólapra másolva!

Bogárinvázió van a Római-parton, Budapest III. kerületében - írta levelében egy olvasónk. Leveléhez fotókat és videókat is csatolt. Ezeken látszik, hogy rengeteg nagy méretű, de többnyire szétlapított bogártetem hever az aszfalton.

Rengeteg bogár rajzott elő Óbudán Forrás: Origo

Olvasónk videózott is élő bogarakat. Levelében azt írta, hogy a rovarok többsége rövid repülés után az aszfaltnak csapódik, és ott láthatóan haldokolni kezd.

A felvételeken májusi cserebogarak láthatók. A faj latin rendszertani neve: Melolontha melolontha. "Valóban, kicsit korán kezdték a rajzást, ez pedig nagy valószínűséggel a hónap elején tapasztalható meleg időjárásnak köszönhető" - mondta az Origónak a felvételek megtekintése után Vig Károly, a Magyar Rovartani Társaság elnöke, természettudós.

Arról is beszélt, hogy a cserebogarak nem veszélyesek, bár zöld növényekkel táplálkoznak, így

mező- és erdőgazdasági kárt okozhatnak, ha nagyon sokan vannak.

A szakembert meglepte viszont olvasónk beszámolója arról, hogy a bogarak a földhöz csapódva kezdenek haldokolni.

"A gyümölcsfák kártevőit a legegyszerűbben úgy lehet ritkítani, ha hajnalban megrázzuk a fát. A hidegebb idő miatt ilyenkor az állatok passzívak, leesnek a fáról. El tudom képzelni, hogy ebben az esetben is a hirtelen jött hidegre reagálnak úgy a cserebogarak, hogy kóvályogni kezdenek, és lezuhannak" - mondta Vig Károly. A májusi cserebogarak általában 4-5 hétig élnek, ha nem fogyasztja el őket valamilyen madár.

Májusi cserebogár Forrás: Darkone/Wikipedia

Szerinte a bogártetemek valóban csúnya látványát sem kell sokáig elviselni az utcákon: a varjak, rigók és más madarak

egy délután alatt képesek eltüntetni az elhalt bogarakat.

A szakember nem hallott arról, hogy Óbudán kívül az országban máshol is ilyen feltűnő rajzásba kezdtek volna a májusi cserebogarak.

Kerestük a főváros kertészeti cégét, hogy ők hallottak-e a bogárinvázióról. A cég ügyeletese csak annyit mondott, hogy ilyen bejelentés egyelőre nem érkezett hozzájuk. Bővebben nyilatkozni nem akart, azt kérte, hogy kérdéseinket írjuk meg e-mailen, és majd hétfőn válaszolnak rá.