Megtámadták a kormány kvótareferendumát az AB-n

plakát Brüsszel kampány betelepítési kvóta
Debrecen, 2016. május 18. A kényszerbetelepítés elleni népszavazáson való részvételre felhívó óriásplakát Debrecenben, a Szoboszlói úton 2016. május 18-án. Kampányt indított május 13-án a magyar kormány, hogy minél többen vegyenek részt a kényszerbetelepítés elleni népszavazáson. A kampány fő üzenete: "Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!" "Elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság 78 millió forintos fejenkénti büntetéssel fenyegetőzik arra az esetre, ha a tagországok nem fogadják el a kényszerbetelepítést. Eközben egy magyar emberre 1 millió forint uniós támogatás jut. Brüsszelt meg kell állítani" - olvasható a kormány május 13-án írt Facebook-posztjában. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Egy nappal a május 25-i határidő előtt valaki felülvizsgálati indítványt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, kérve a kormány betelepítési kvóta elleni népszavazását elrendelő parlamenti határozat megsemmisítését.
Vágólapra másolva!

Szinte az utolsó pillanatban, a május 25-i határidő lejárta előtt egy nappal támadta meg az Alkotmánybíróság előtt valaki a kormány népszavazási kezdeményezését az EU-s betelepítési kvóta ellen - erősítette meg az Origo kérdésére Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára. A referendum kiírásáról május 10-én határozott az Országgyűlés.

Az indítványozó személye ismeretlen - az AB-nál anonimizálták az iratot Forrás: Origo

Csakhogy - mint az az AB honlapjára felkerült indítványból kiderül - a beadványozó szerint a parlamentnek ehhez nem lett volna joga. Az indítvány szerint azért, mert "a határozat sérti az Alaptörvény 1. cikk (2) bekezdésének k) pontját, mivel

A kormány idén február 24-én benyújtott népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) öt nappal későbbi határozatával hitelesítette – ezzel szemben pedig három kérelmező is felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Kúriánál. A Kúria május 3-i határozatával azonban helybenhagyta az NVB határozatát.

Az Országgyűlés május 10-én fogadta el a népszavazásról szóló határozati javaslatot Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága ezután május 9-én nyújtotta be az Országgyűlésnek az országos népszavazás elrendeléséről szóló határozati javaslatát. A Ház a javaslatot a házszabályi rendelkezésektől való eltéréssel tárgyalta: a törvényalkotási bizottság által megszavazott összegző módosító javaslattal együtt az Országgyűlés végül május 10-én fogadta el a határozati javaslatot.

Ősszel lehet a választás

Mint arról az Origo is beszámolt, a május 10-i országgyűlési határozat ellen - amely elrendelte a kormány által kezdeményezett népszavazást - ugyanakkor a közzétételétől számított 15 napon belül, május 25-éig lehet jogorvoslattal élni az AB-nél,

a testület pedig 30 napon belül - június 24-éig - köteles érdemi döntést hozni.

Ebben az esetben az indítványt bárki benyújthatja, de a kérelem nem irányulhat a népszavazási kérdés tartalmát érintő felülvizsgálatra.

Ebben a hatáskörében az AB lényegében csak azt ellenőrizheti, hogy a Kúria hitelesítő döntése és a népszavazás Országgyűlés általi elrendelése között nem következett-e be olyan lényeges változás a körülményekben, ami alapján az Országgyűlés határozata alkotmány- vagy törvénysértő lenne.

Áder János köztársasági elnöknek kell majd kitűznie a népszavazást Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ha nem érkezett volna AB-indítvány, akkor május 26. és június 9. között kellett volna döntenie a köztársasági elnöknek a referendum kiírásáról. Így viszont az AB döntésével, legkésőbb június 24-én zárul a jogorvoslati eljárás, és az onnantól számított 15 nap alatt, tehát július 9-éig kell kitűznie az államfőnek a népszavazást, az onnantól számított 70. és 90. nap közé. Vagyis szeptember 17. és október 7. között tartható meg a népszavazás. Mivel referendumot vasárnap lehet megtartani, így szeptember 17-e, 24-e és október 1-je jöhet szóba.