Egyre többen vetnének véget az orosz szankcióknak

Vágólapra másolva!
Nehézkes lesz megújítani az Oroszországgal szemben az ukrán konfliktus miatt életbe léptetett gazdasági szankciókat, mert több európai uniós tagállam egyre hangosabban ellenzi ezt - mondta litvániai látogatásán csütörtökön Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió 2014 júliusában döntött úgy, hogy a Krím félsziget elcsatolásáért és a kelet-ukrajnai konfliktus kirobbantásában játszott szerepéért büntetőintézkedésekkel sújtja Oroszországot, s ezeket 2015 folyamán kétszer is meghosszabbította.

- idézte a BNS litván hírügynökség Steinmeiert, aki szerint "a tavalyinál sokkal nehezebb lesz közös álláspontot találni a kérdésben."

Németország szeretné fenntartani a büntetőintézkedéseket, ameddig végre nem hajtják a csaknem 10 ezer emberéletet követelő kelet-ukrajnai konfliktust lezárásáról Oroszország és Ukrajna között született minszki békeegyezmény megállapodásait - nyomatékosította a német diplomácia vezetője.

"Egy dolog biztos: nem hunyhatunk szemet a Krím félsziget nemzetközi jogba ütköző orosz bekebelezése, illetve Kelet-Ukrajna destabilizálása fölött" - tette hozzá. "A szankciók nem öncélúak" - hangsúlyozta.

Frank-Walter Steinmeier Forrás: AFP/POOL/Tobias Schwarz

Steinmeier ugyanakkor a BNS-nek jelezte: újra kell indítani a Nyugat és Oroszország közötti párbeszédet, hogy helyreálljon az elveszett bizalom, amelyre nagy szükség van a szíriai és líbiai konfliktusok kezeléséhez.

A szankciók csak a 28 uniós tagállam egyhangú döntésével maradhatnak továbbra is érvényben.

A múlt héten diplomaták és tisztségviselők azt nyilatkozták, hogy ha csak küzdelmek árán és rövid távra is, de jó esély van azok megújítására.

Az orosz bank-, védelmi és energiaszektort érintő büntetőintézkedések júliusban lejáró érvényességének meghosszabbítását a többi között Magyarország, Franciaország, Olaszország, Görögország, Ciprus és Bulgária ellenzi. A tagállamok valószínűleg még a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozó előtt döntenek a kérdésben.

Steinmeier csütörtökön a szomszédos Lettország fővárosába, Rigába is ellátogat.

Putyin szerint megoldható a konfliktus

Oroszországnak az Európai Unióval keletkezett problémái megoldhatók - írta görögországi útja előtt, csütörtökön a Katimerini című athéni lapban Vlagyimir Putyin orosz elnök, hozzátéve, hogy a kétoldalú együttműködés megerősödésére számít.

Az államfő szerint szükség van az egyenlő alapokon nyugvó és tisztességes párbeszédre az Európai Unióval a kérdések széles körében, köztük a vízumkiadás egyszerűsítésében és az energiaszövetségek kiépítésében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Forrás: AFP/Maxim Shemetov

Putyin pénteken utazik Athénba. A kétnapos látogatás alatt a görög fővároson kívül felkeresi az Athosz-hegyen lévő ortodox kolostorokat is.

Görögország és Ciprus is azon európai uniós tagállamok közé tartozik, amelyek szoros viszonyra törekszenek Moszkvával, és

elfogadják ugyan az Oroszországot sújtó EU-szankciókat, de nem teljesen értenek egyet azokkal.

A Görögországgal kapcsolatos viszonyrendszerben Putyin egyebek között az energia és a közlekedés kérdését emelte ki. Aláhúzta, hogy továbbra is napirenden van az energiahordozóknak az úgynevezett déli folyosón keresztüli eljuttatása az Európai Unió országaiba. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország segíthet a görögöknek a közlekedési infrastruktúra fejlesztésében: az orosz vasúti társaság, az RZSD például érdekelt a TrainOSE görög állami vasúti személyszállító társaság megvásárlásában, és Moszkva részt vállalna az ország második legnagyobb kikötőjének fejlesztésében is, Szalonikiben.
Putyin emlékeztetett arra, hogy Oroszország szerepet játszott Görögország függetlenségének kivívásában, a kétoldalú kapcsolatok a közös civilizációs és az ortodox keresztény értékeken, a kölcsönös szimpátián alapszanak, továbbá, hogy Görögország jelentős úti célja az orosz turistáknak. Mindezek fontos európai partnerré teszik Athént Moszkva számára - írta az orosz elnök.