Zápor, 25 fok és földközeli Mars vár ma ránk

Nagykanizsa, 2016. május 23.
Villám cikázik az égbolton Nagykanizsa térségében 2016. május 23-án este. Tizenegy megyére és fővárosra a felhőszakadás veszélye, hétben közülük a várható heves zivatarok miatt is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteoroló
Nagykanizsa, 2016. május 23. Villám cikázik az égbolton Nagykanizsa térségében 2016. május 23-án este. Tizenegy megyére és fővárosra a felhőszakadás veszélye, hétben közülük a várható heves zivatarok miatt is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat erre a napra. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
25 fokkal indul a hét, de aztán elromlik az idő. Földközelben lesz ma a Mars. Köszöntse fel Johanna és Zsanett nevű ismerősét! Alíz visszatér a héten a mozikba. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Ma se lesz hűvösebb 25 foknál

Ma hajnalban még többfelé, napközben inkább már csak keleten fordul elő újabb zápor, zivatar - írja a köpönyeg.hu. A nyugati és a középső tájakon többórás napsütés valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül. 25-26 fok köré mérséklődik a meleg.

Kedden a napsütés mellett sok gomolyfelhő képződik. Északnyugaton sokfelé, máshol csak elszórtan törnek ki zivatarok. Élénk, néhol erős lesz a nyugati légmozgás. 22 és 26 fok között alakul a hőmérséklet.

Forrás: MTI/Varga György

Szerdán kevés napsütésre, borongós időre van kilátás. Többfelé fordulhat elő eső, zápor. A nyugati szél erős lesz. A Dunántúlon csak 17 és 22, máshol még 23 és 26 fok között várható a csúcsérték.

Csütörtökön folytatódik az erősen felhős, szeles időjárás. Többfelé lehet csapadék. Tovább gyengül a nappali felmelegedés, nagyrészt 20 fok körüli értékeket mérhetünk délután.

Földközelben lesz ma a Mars

- írja a Magyar Csillagászati Egyesület honlapja. Ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy távolsága 75 millió km lesz (ami messze elmarad a 2003-as Mars-közelség 56 millió kilométerétől), nagyjából 100x-os nagyítású távcső mutatja akkorának, mint a telihold - mahangzik a magyarázat a csillagaszat.hu-n. Felszínén világosabb és sötétebb foltokat figyelhetünk meg, valami olyasmire kell számítani, mint a telehold szabadszemes látványa esetében. A távcsöves látványt azonban a földi légkör nyugodtsága igen erősen befolyásolja, a képet gyakran “elrontja” a hullámzó levegő.

Mars Forrás: Origo

Menjen a Madách térre hangjátékot generálni!

Müpa Hangjáték - A tavalyi siker után a belvárosba költözik a világ legnagyobb interaktív zenedoboza, a Müpa Hangjáték. Május 28. és június 5. között minden nap 12.00-20.00-ig mindenki kipróbálhatja, milyen megszólaltatni ezt az óriási zenélő mókuskereket. A tavalyi dallamok - Liszt 2. Magyar rapszódiája, a Halott Pénz slágere, a Vuk és a Harry Potter zenéje - mellett három új dallamponyva is készült, így hétre emelkedett a lejátszható zenék száma.

Wagner Ring tetralógiájának ikonikus részlete, A Walkürök lovaglása, Nino Rota Fellini Oscar-díjas, 8 ½ című filmjéhez írt zenéje

mellett a Müpa Hangjáték online zeneszerkesztő applikációjának legnépszerűbb dallama is megszólaltatható lesz.

Korábban kezdődik a Barátok közt

Átalakul az RTL Klub esti struktúrája, A Farm kiesése miatt előbb kezdenek Berényiék, már 20.50-től megy az intrika és kavarás. A Viasat3-on az Ádám keresi Évát pucér párkeresőit lesheti meg 22 órától, ha erre van kedve, de ha inkább nosztalgiázna, akkor az M3-féle Klinika-Kisváros-Derrick tengelyt javasoljuk.

Boldog névnapot kívánunk!

Május 30. az év 151. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 215 nap van hátra.

Boldog névnapot kívánunk Janka és Zsanett nevű olvasóinknak!

Ha Ön nem Janka vagy Zsanett, de van ilyen nevű ismerőse, ne felejtse el felköszönteni! A Janka keresztnév egyes nyelvkutatók szerint a levédiai magyaroktól ered, majd később a Johanna magyarítására született újjá a 19. században, a János névnek egy igen ritka becenevéből. A Janka egyben a francia eredetű Zsanett magyar tükörfordítása, mely név a Johanna (Jeanne) francia kicsinyítő képzős megfelelőjének (Jeannette) magyar helyesírású változata. Ma Dezsér, Dezsider, Dezső, Ditta, Dzamilla, Dzsamila, Dzsenet, Dzsenna, Dzsenni, Félix, Ferdinánd, Ferdinanda, Fernanda, Fernandó, Hanna, Hannadóra, Hannaliza, Hannaróza, Jamina, Jana, Janina, Jenni, Jente, Johanna, Luna, Nanda, Nandin, Nándor, Vaszília, Vazul, Vázsony nap is van.

Szent Johanna, Balassai Bálint, Voltaire

  • 1431. május 30-án máglyán elégetik Szent Johannát. A francia nemzeti hősnő, Franciaország patrónája és a francia katonák védőszentje - írja a multkor.hu.
  • 1594. május 30-án meghal Balassi Bálint, humanista műveltségű, nyolc nyelven beszélő költő.
  • 1778. május 30-án meghal Voltaire, francia író és filozófus 83 éves korában. Élete és munkássága szinte egybeforrt a francia felvilágosodással, annak a szabadságért és egyenlőségért vívott harcával.

Alíz visszatér

  • Alice Tükörországban
  • Pénzes cápa
  • Csontok és skalpok
  • Haifai kikötő DRÁMA
  • Kék bársony
  • Máris hiányzol