Index-ügy: Simicska opciós jogának rejtélyei

simicska lajos sárvári lovascentrum ló ügető
Vágólapra másolva!
A héten napvilágra került hírek szerint Simicska Lajos élénken érdeklődik az Index iránt, elképzelhető, hogy egy korábban megkötött opciós szerződésnek köszönhetően már csak a nagyvállalkozó döntésén múlik, mikor válik ő a tulajdonossá. Az általunk megkérdezett jogász szerint Simicska a vásárlási opciója érvényesítése nélkül is befolyást gyakorolhat a portálra. 
Vágólapra másolva!

A héten a Népszava és a 168 Óra is arról írt, hogy a Spéder Zoltán tulajdonában álló CEMP Zrt.-től Simicska Lajos irányítása alá kerülhet az Index. A Népszava Simicska Lajoshoz közel álló forrása lényegében megerősítette, hogy

Simicska „pályázik” az Indexre,

a 168 Óra pedig arról ír: a nagyvállalkozónak vásárlási opciója lehet a portálra.

Mi az a vásárlási opció?

Egy gazdasági ügyekben jártas jogász azt mondta az Origónak: az opciós szerződés meghatározott dologra egy adott ideig érvényes vásárlási lehetőséget garantál. Ez a gyakorlatban azt jelenti: a felek kikötik, hogy amennyiben a vásárló egy adott időpontig átutal egy szintén előzetesen szerződésben rögzített összeget, ő válik a szerződés tárgyának tulajdonosává.

Simicska Lajos (jobbra) 2014-ben Fotó: Bielik István - Origo

Az opciós jogot akkor könnyebb érvényesíteni hivatalosan, ha azt előzetesen a cégkivonatba is bejegyzik. A másik módja az ilyen ügyletek lebonyolításának, hogy az opciós szerződést ügyvédi letétben helyezik el – ebben az esetben egy lépéssel hosszabb az érvényesítés, de az ügylet logikája mindkét esetben a fent leírtakat követi.

Arra a kérdésünkre, hogy egy opciós szerződés az opció érvényesítése nélkül is jelenthet-e valamilyen befolyást, az ügyvéd azt válaszolta: hivatalosan nem, de nem hivatalosan a tulajdonos – a szerződésben meghatározott időpontig – tulajdonképpen

más kezébe helyezi cégének a sorsát.

A GVH is vizsgálódhat

Az esetleges tulajdonosváltásról a feleknek a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) is értesíteniük kell, mivel a Simicskáékhoz tartozó médiaportfólió az Indexszel kiegészülve

akár a médiapiaci versenyt is érintheti.

A GVH-t kérdeztük, hogy őket értesítették-e már az ügyletről, választ még nem kaptunk.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvántartja a sajtótermékek alapítóját és kiadóját. Kérdésünkre azt válaszolták: továbbra is az Index Informatikai Zrt.-t tartják nyilván az Index.hu alapítójaként és kiadójaként. Arra is felhívták a figyelmet, hogy ha csak a kiadó cég tulajdonosi összetételében történik változás, arról az NMHH-t nem kell értesíteni.

A tulajdonosváltással kapcsolatban természetesen érdeklődtünk a CEMP Zrt.-nél is, de kérdéseinkre a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Class FM és Metropol helyett Index?

A pénzügyi beszámolók szerint Simicska médiaportfóliója komoly problémákkal küzd, amióta a nagyvállalkozó konfliktusba került Orbán Viktorral. Valószínűleg ennek tudható be, hogy a Class FM-et üzemeltető Advenio Zrt.-t nemrégiben eladták a Sláger és a Danubius Rádiók korábbi tulajdonosának. A rádió novemberben lejáró frekvenciaszerződését a tulajdonosváltás nélkül ugyanis nem valószínű, hogy a Médiatanács meghosszabbította volna.

A Metropol kedden jelent meg utoljára Forrás: Origo

Kedden jelent meg utoljára a Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly tulajdonában lévő Metropol is. Az ingyenes napilap helyzetét a szintén ingyenes Lokál piacra lépése is nehezítette. A tulajdonos korábbi ígéreteivel szemben valószínűleg azért döntött a megszüntetés mellett, mert

nem akart csődbe menni és adósságokat hátrahagyni.

A nehézségek mellett az is könnyen elképzelhető, hogy Simicskáék az Index megvásárlásához szükséges források előteremtése miatt váltak meg a Class FM-től, és minimalizálták veszteségeiket a Metropolban.

Voltak már próbálkozások

Simicska köre már korábban is próbálkozott médiaportfóliója átalakításával. A hírek szerint egy, a mostanihoz vélhetően hasonló opciós szerződéssel próbálta megszerezni a TV2-t, ám kísérlete nem járt sikerrel, tavaly ősszel elbukta a jogi csatát.

Csintalan Sándor pedig a HVG-nek adott interjújában azt erősítette meg, hogy Simicskáék még 2014 előtt meg akarták vásárolni a Népszabadságot is. Csintalan ugyanitt azt is mondta, hogy a Népszavát is a Közgép pénzén sikerült lélegeztetőn tartani.