Republikon: Erősödött a Fidesz, bizonytalan az ellenzék

önkormányzati választás 2014 fidesz eredményváró logó
Fidesz szimpatizánsok és párttagok a Bálna központban 2014. október 12-én
Vágólapra másolva!
A Fidesz enyhe erősödését, valamint szavazótáborok inaktivitását és elbizonytalanodását mutatja a Republikon Intézet júniusi, reprezentatív közvélemény-kutatása.
Vágólapra másolva!

A pártválasztók körében az előző hónaphoz képest csak a Fidesz-KDNP és az Együtt tudott erősödni. A választópolgárok e csoportjában a Fidesz-KDNP szövetség múlt havi eredményéhez képest

három százalékpontot erősödve 46 százalékon áll.

Ez azt jelenti, hogy a kormánypártok képesek voltak visszaszerezni az április–május során elbizonytalanodott, esetlegesen elpártolt szavazóik egy részét.

Az ellenzék legnagyobb ereje a pártválasztók körében továbbra is az MSZP (18 százalék), amelyet a Jobbik követ (17 százalék), a sorrend tehát a múlt hónaphoz képest nem módosult. Szavazótáboruk enyhe szűkülését könyvelheti el a DK (7 százalék) és az LMP (4 százalék) is, utóbbi támogatottságával megegyező szintre, azaz 4 százalékra erősödött ugyanakkor az Együtt. A Liberálisok és a PM támogatói bázisa változatlan, a pártot választani tudók és akarók körében 1 százalékon állnak.

A kutatás eredményei a Fidesz kisebb mértékű erősödése, valamint a legtöbb ellenzéki párt gyengülése mellett a szavazók jelentős elbizonytalanodását, inaktivitását is mutatják. Ez nem feltétlen jelent pártoktól való tudatos elfordulást, sokkal inkább a nyári időszakot jellemző inaktivitás, illetve az ilyenkor jelentkező általános politikai érdektelenség következménye.

A teljes népességen belül

mindegyik politikai párt értékei alacsonyabbak, mint májusban voltak.

A kormányzó Fidesz-KDNP szövetség a múlt havi 27 százalék helyett immáron 24 százalékon áll. A Magyar Szocialista Párt és a Jobbik Magyarországért Mozgalom a májusban mért 12 százalék helyett júniusban már csak a megkérdezettek 10, illetve 9 százalékának támogatását tudhatja maga mögött.