Az Együtt szerint Orbán Viktor miniszterelnök vagyonnyilatkozata pontatlan, ezért arra szólítják fel, hogy számoljon el valós vagyonával. A jobbikos Képli Lajos pedig arról beszélt: nem a miniszterelnök az egyetlen fideszes, akinek hiányos a vagyonnyilatkozata. Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke szerint a kormányfő vagyonnyilatkozata törvényes, teljes és hiteles. A Fidesz-frakció közleményben reagált a vádakra.

Az Együtt arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy számoljon el valós vagyonával - mondta Juhász Péter, az ellenzéki párt alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján. A párt álláspontja szerint Orbán Viktor „számos strómanon keresztül" ma Magyarországon a leggazdagabb ember, tulajdonában még számos olyan vagyonelem áll, amelyeket a vagyonnyilatkozatában nem tüntetett fel - állítottta az alelnök. Juhász Péter azt mondta: Orbán Viktor pályafutása alapján lehetetlen az a vagyongyarapodás, amit ő 25 év alatt produkált.

Juhász Péter egy tavalyi kormányellenes tüntetésenFotó: Szabó Gábor - Origo

Juhász Péter a Direkt36 csütörtöki cikkére hivatkozott, amelyben azt írták, hogy Orbán Viktor 2006-ban résztulajdont szerzett öt felcsúti ingatlanban; részesedését feltüntette vagyonnyilatkozatában, de azt nem, hogy társtulajdonosai is vannak, pedig a cikk szerint így kellett volna. Az Együtt alelnöke szerint a vagyonnyilatkozat alapján úgy tűnik, mintha Orbán Viktor csak földet vásárolt volna, holott a telkeken álló családi házaknak lett résztulajdonosa.

"Ami Orbán Viktor vagyonnyilatkozatában le van írva, az úgy van" – reagált Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a cikkben megfogalmazottakra. Szerinte Orbán Viktor vagyonnyilatkozata törvényes, teljes, hiteles.

Mandátumvesztéssel büntették volna

A jobbikos Kepli Lajos is a vagyonnyilatkozatokkal foglalkozott mai sajtótájékoztatóján. Szintén a Direkt36 cikkeire hivatkozva arról beszélt: egyes kormánypárti képviselők bevallásából több 10 vagy 100 milliós tételek hiányoznak.

Példaként hozta, hogy Győrffy Balázs és Tasó László a birtokaiból származó jövedelmét, a miniszteri biztosok a titulusból származó fizetésüket, Tiba István egy baráti kölcsönt, Pesti Imre pedig egy haszonélvezeti jogot felejtett el bevallani szerinte.

A képviselő felidézte: pártja egy korábbi javaslata a vagyonnyilatkozat benyújtását követő fél éven belüli módosítást pénzbírsággal, az azon túlit pedig mandátumvesztéssel büntette volna.

Az a Jobbik beszél és kér számon másokat, amelyik tele van korrupciós ügyekkel, és Európa legnagyobb korrupciós botrányában érintett – írta reakciójában a Fidesz-frakció. Azt írják, a mai napig várják Vona Gábor válaszát arról, Kovács Béla mennyiért és kinek adta el magát. A Fidesz-frakció szerint Vona Gábor „pénzért és hatalomért cserébe mindenre képes", oligarchákkal paktált le, és Volner János körül is egyre több a kínos ügy.

Közben újabb vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Juhász Péter, az Együtt alelnöke ellen a Fidesz - jelentette be a párt országgyűlési frakciójának szóvivője. Halász János az Együtt alelnökének a miniszterelnök vagyonnyilatkozatát kifogásoló budapesti sajtótájékoztatójára reagálva felháborítónak nevezte, hogy "az a Juhász Péter vádaskodik, aki maga is kétszer módosította a saját vagyonnyilatkozatát, és tele van kérdéses ügyekkel, nem tud elszámolni sem a Milla pénzeivel, sem saját vagyoni helyzetével".

Halász János szerint Juhász Péter csak el akarja terelni a figyelmet a törvényesen bevallott jövedelmét jelentősen meghaladó életviteléről.