Kombinált adó- és járulékcsökkentést akar az MSZP

2016.11.17. 16:07

Az MSZP szerint kombinált adó- és járulékcsökkentésre van szükség Magyarországon, mérsékelni kell a munkaadói terheket, de elsősorban a személyijövedelemadó-terhek csökkentését sürgetik az alacsony jövedelmi sávokban.

Burány Sándor, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta: a fideszes elit képtelen észrevenni, Magyarországon ma nem lehet megélni a minimálbérből.

Arról beszélt, hogy az MSZP évek óta átfogó béremelési programot szorgalmaz, és továbbra is százezer forintos nettó minimálbért követel. Szerinte a közszférában legalább 50 százalékos fizetésemelésre van szükség és keveslik a Fidesz által ezen a területen ígért lépéseket.

Az ellenzéki politikus kitért arra, hogy a minimálbér mintegy nettó 73 ezer forint, és az azt terhelő összes elvonás közelít a hetvenezer forinthoz, vagyis az állam majdnem annyit szed be a munkaadótól és a munkavállalótól, mint amennyit a munkavállaló zsebbe kap.

Burány Sándor szerint egész Európában a magyar minimálbért terheli a legmagasabb adó. Megjegyezte, az MSZP kormányzása alatt a minimálbért nem terhelte személyi jövedelemadó.

Azért, hogy a foglalkoztatást ne veszélyeztessék, nemcsak a járulékok csökkentésére, hanem a 15 százalékos szja-kulcs további mérséklésére van szükség az alacsony jövedelműek esetében - mondta.

Szerinte a létminimum alatt keresőknél ez a kulcs akár nulla is lehetne.