Összesen 800 millió forintból fejlesztik az eplényi és a mátraszentistváni sípályákat – ebből az összegből 300 millió forintot a kormány áll. Révész Máriusz, a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos elmondta: a két sípályán sportol a magyarországi síelők több mint fele.

A kormány egyenként 150-150 millió forinttal támogatja az eplényi és a mátraszentistváni sípályák fejlesztését – mondta a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos. Az eplényi sípálya 80-100 ezer, míg a mátraszentistváni sípálya 45-50 ezer látogatót vonz évente.

A fejlesztés részeként négy évszakos sífelvonót építenek, amelyet mindkét sípályán a következő szezon kezdetére üzembe állítanak. 

Révész Máriusz hozzátette: a két sípálya a magyarországi síelés több mint felét adja, eddig is jelentős összegeket fordítottak fejlesztésre, és kész tervekkel rendelkeznek a további bővítésre.

Révész Máriusz kormánybiztosForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A most bejelentett, állami támogatású beruházások összértéke 800 millió forint, a fennmaradó részt a sípályát üzemeltetők teszik hozzá saját forrásból – mondta.

Ha a projektek jól sikerülnek, akkor további sípályákon is folytatódhatnak a fejlesztések a jövőben, így a Kékestetőn, Visegrádon vagy a Nagy Hideg-hegyen.

Révész Máriusz beszélt arról is, hogy tervek szerint még az idén elkészítenek egy bemutatófilmet a magyarországi sípályákról. A pályák fejlesztésével az idegenforgalom is élénkül az adott térségben, a forgalom a helyi szállásadók bevételeit is növeli – jegyezte meg.

Fehér Gyula, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnöke elmondta: jelenleg két sípálya tart nyitva Magyarországon, az eplényi és a sátoraljaújhelyi. A következő napokban terveznek kinyitni Visegrádon, Kékestetőn és Mátraszentistvánban. Közölte: a klaszter sikeresen működik, 31 tagja van.

40 sípálya van Magyarországon

Magyarországon 40 sípálya van, ezek közül 5 helyen van lehetőség hóágyúzásra. Az országban jelenleg öt négy évszakos, ülőszékes felvonó van, amelyek egész évben lehetővé teszik a hegyek környezetbarát megközelítését.

A sízők évente 70 milliárd forintot költenek, a cél, hogy ebből az összegből minél nagyobb részt az országon belül költsenek el, és ne külföldön– mondta. Ehhez a sípályák korszerűsítése mellett a síoktatás színvonalának fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek.

Ebele Bálint, az eplényi síközpont cégvezetője ismertette: a terveik szerint a fejlesztéssel téli-nyári szabadidőpark jön létre Eplényben. A négy évszakos fejlesztés a régió turizmusának fellendítése mellett a környék iskolásainak is lehetőséget nyújt a testnevelési órákon a síelés megtanulására.

Kőrösi Péter, a Mátraszentistván Sípark ügyvezetője elmondta, hogy a négyüléses felvonó megépítése a 2017-es év legnagyobb fejlesztése lesz, lehetővé teszi a négy évszakos kihasználást, a síterep hóbiztonsága is nő. További nyári attrakciókat is terveznek kialakítani, ezek között a hegyi játszótér építését emelte ki.