4-es metró: Kovács Zoltán politikai és büntetőjogi felelősségről beszélt

4-es metró automata vezérlés automatavezérlés Foglalkozás metróvezető SZEMÉLY új metróvonal vezérlőpanel vezetőfülke Budapest, 2014. március 28.
Automata üzemmódban halad a metrószerelvény az alagútban, de egy évig metróvezető felügyeli a szerelvények üze
Budapest, 2014. március 28. Automata üzemmódban halad a metrószerelvény az alagútban, de egy évig metróvezető felügyeli a szerelvények üzemét, az átadás előtt álló 4-es metró vonalán 2014. március 25-én. Az új metrószakaszt március 28-án reggel adják át az utazóközönségnek, amely a hétvégén ingyen veheti igénybe. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az egykori liberális-szocialista városvezetést és kormányzatot terheli a politikai felelősség amiatt, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) mintegy fél tucat bűncselekmény gyanúját és szabálysértéseket tárt fel a 4-es metróról szóló jelentésében – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!

A hatóságok dolga kideríteni, kiket terhel a büntetőjogi felelősség a 4-es metró beruházása körüli visszaélésekért, de

a politikai felelősség egyértelműen az akkori liberális-szocialista városvezetést és kormányzatot érinti

– mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kossuth rádióban.

Kovács Zoltán kormányszóvivő büntetőjogi és politikai felelősségről is beszélt Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A szóvivő azt mondta: az akkori városvezetés, az akkori kormány és nemzetközi vállalatok "szövevényes összefonódásáról", bűncselekményéről szól ez az ügy, amelynek "minden elemét fel kell tárni, ám ez nem a kormány dolga".

A 4-es metró csaknem 500 milliárd forintba került – szabálytalanságokat tárt fel az OLAF Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Azt mondta,

az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében feltárt fél tucat bűncselekmény és szabálysértés miatt a kormány nem is tehetett mást, mint hogy feljelentést tett.

Arra a kérdésre, hogy az OLAF-jelentés nem értelmezhető-e kritikaként a magyar igazságszolgáltatást illetően, Kovács Zoltán azt felelte:

Lázár behajtaná a cégeken a bírságot

A 4-es metró körüli visszaélésgyanúról beszélt a csütörtöki Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mint arról az Origo is beszámolt, arra a kérdésre, hogy mérlegeli-e a kormány, hogyan szerezze vissza a 76 milliárd forintos, visszafizetendő uniós támogatást a 4-es metró kapcsán, Lázár jelezte:

ha a főváros is elfogadja az OLAF-jelentést, Magyarország elveszíti ezt a pénzt a jövőbeni kifizetések terhére.

Ezután lehet arról beszélni, hogy kin és hogyan lehet behajtani ezt az összeget, állapította meg Lázár. Szerinte ez nem olyan nehéz, mert

Sok cég van benne, a Siemens is például, jegyezte meg.

Demszky Gábor, Horváth Csaba és Atkári János a fő felelősök között található

– mondta Lázár az OLAF-feljelentés kapcsán. Az OLAF öt-hat bűncselekménytípust említ – tette hozzá. Ez négyéves munka eredménye, a magyar bűnügyi szervek is vizsgálódnak ebben az ügyben.