Az MSZP karjaiba futhat Dopeman

Pityinger László beszél demonstráció FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása művész SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY zenész
Budapest, 2012. március 15. Az alternatív köztársasági elnökké választott Pityinger László (Dopeman) rapper beszél az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla) tüntetésén az Erzsébet híd pesti hídfőjénél. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
Dopeman tegnap este jelentette be, hogy szívesen lenne a VIII. kerületben önkormányzati képviselő. Erre azért van most lehetőség, mert áprilisban időközi választásokat tartanak Józsefvárosban. A rapper az Origónak azt mondta, saját zsebből nem tudja fedezni a kampányát, ezért várja, hogy a pártok mögé álljanak. Ez akár sikerülhet is neki, az MSZP ugyanis elgondolkodott Pityinger támogatásán.  
Vágólapra másolva!

Mérlegeli az MSZP, hogy a magát Dopemannek nevező Pityinger László józsefvárosi képviselőjelöltsége mögé álljon-e - így lehet értelmezni Nyakó István az Origónak adott nyilatkozatát. A szocialisták sajtófőnöke arról beszélt, hogy eredetileg nem akartak MSZP-s jelöltet állítani, de Dopeman jelentkezésével kinyílt ez a kérdés.

Nyakó István sejtet Fotó: Szabó Gábor - Origo

Lapunknak az MSZP VIII. kerületi képviselője, Komássy Ákos ugyanakkor egyértelművé tette, hogy van rá mód, hogy Pityinger László az MSZP támogatásával induljon neki a kampánynak.

Dopemant is elértük, ő jelezte, hogy korábban már felvetette a jelöltség ötletét politikusoknak. "Érdeklődtem a szocialistáknál, és nem mondom, hogy nem ütött szöget a fejükbe a felvetés. Komolyabb tárgyalás viszont még nem volt" - összegezte a jelenlegi helyzetet. Azt cáfolta, hogy Gyurcsány Ferenccel vagy a DK-val összeállt volna. Elmondása szerint sose ápoltak szoros viszonyt egymással, azt leszámítva, hogy egy 2008-as albumának borítóján az akkori miniszterelnök egy rakétavető célkeresztjében volt látható.

Pityinger László éppen szónokol Forrás: MTI/Kollányi Péter

A zenész szerint róla mindenki tudja, hogy baloldali gondolkodású, de ezzel együtt is nyitott bármelyik politikai oldal támogatására. Úgy értékelt, vele jó lóra tennének, mert az ő karaktere illeszkedik azokhoz a változásokhoz, amelyek a politikában világszinten bekövetkeztek.

Naggyá tették egymást

Dopeman azzal magyarázta a jelöltségét, hogy a rajongótáborából rendszeresen visszatérő igény mutatkozott erre. Aztán mikor tudomására jutott, hogy április 23-án időközi önkormányzati választást tartanak Józsefvárosban, azt gondolta, ez egy olyan ajtó, amelyen be tud lépni a politikába. Ráadásul könnyebb út, mint mondjuk 2018-ban elindulni az országgyűlési választásokon. Arról is beszélt, hogy Józsefváros nemcsak őt tette naggyá, hanem ő is naggyá tette Józsefvárost.

Amikor a politikusi programjáról kérdeztük, Pityinger úgy reagált, hogy a fiatalokra, az ifjúsággondozásra fókuszálna. Szerinte a VIII. kerületben látszólagos a fejlődés, a problémákkal nem foglalkoznak. Ilyen például a dizájnerdrogok ügye, a hajléktalanság és a szegénység.

"A közéletnek ideje az emberekről szólnia. Azt vallom, mint Maximus a Gladiátor című filmből: bemegyek Rómába, visszafoglalom, és visszaadom a népnek".

Nem gyötri a múlt

Dopeman azt is elárulta az Origónak, hogy kampánydallal és szlogennel is készül a választásokra. Előbbi egy "óriási plágium" lesz, utóbbi pedig úgy hangzik majd, hogy "Józsefváros a miénk, nem Máté", utalva a kerület jelenlegi polgármesterére, Kocsis Mátéra. Viszont azt is kifejtette, hogy saját zsebből képtelen finanszírozni egy ilyen akciót, éppen ezért számít a pártokra, vagy a vele szimpatizálókra társadalmi munkában.

Dopeman botrányos mozdulata Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Pityinger László kitért a korábbi botrányaira is. Mint ismert, a zenész 2011-ben a Himnuszt alapul véve jelentette meg "B...meg" című számát, egy ellenzéki tüntetésen pedig egy hungarocellből készült Orbán Viktor-szobrot rugdosott meg. Garázdaság miatt ebből bírósági eljárás is lett, amely a felmentésével végződött. "Nem fogok a múlton rágódni. A szoborrugdosással nem akartam rosszat, az igazságszolgáltatás nekem adott igazat, nincs miről beszélni. A B...meg nóta pedig korszakos alkotás, frenetikus társadalomkritika és nagyon nagy párhuzam Kölcsey soraival" - utasította vissza a vádakat Dopeman.