4-es metró: kiadta a kormány az OLAF-jelentést

4-es metró automata vezérlés automatavezérlés Foglalkozás metróvezető SZEMÉLY új metróvonal vezérlőpanel vezetőfülke Budapest, 2014. március 28.
Automata üzemmódban halad a metrószerelvény az alagútban, de egy évig metróvezető felügyeli a szerelvények üze
Budapest, 2014. március 28. Automata üzemmódban halad a metrószerelvény az alagútban, de egy évig metróvezető felügyeli a szerelvények üzemét, az átadás előtt álló 4-es metró vonalán 2014. március 25-én. Az új metrószakaszt március 28-án reggel adják át az utazóközönségnek, amely a hétvégén ingyen veheti igénybe. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Közzéteszi a kormány a 4-es metró beruházásáról szóló, a sajtóban nagyrészt már kiszivárgott OLAF-jelentést - közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára. Eközben Tarlós István főpolgármester a jelentés apropóján arról beszélt: évekig tartó büntetető- és kártérítési perekre számít, a metróra megítélt támogatási összeg egy részének visszafizetéséről pedig még nem döntött az EU.
Vágólapra másolva!

Miután az e heti Figyelőben gyakorlatilag már minden részlet kiszivárgott az uniós korrupcióellenes ügynökség, az OLAF budapesti 4-es metrót érintő vizsgálatáról, a kormány úgy döntött, nyilvánosságra hozza a jelentést teljes terjedelmében. Ennek részleteire hamarosan visszatérünk az Origón.

A 4-es metró az alagútban Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mint arról az Origo is beszámolt, összeférhetetlenség, fejetlenség jellemezte a metróberuházást az OLAF jelentése szerint. A Figyelő birtokába került dokumentum szerint a szabálytalan szerződések a beruházás 60 százalékát teszik ki – 452,6 milliárdból 272,8 milliárd forintot. Gyakorlatilag minden kifogásolható ügy Demszky Gábor főpolgármestersége idejére esett.

A kormány közzéteszi a jelentést

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára jelentette be pénteken a nyilvánosságra hozatalt, megjegyezve, hogy egyeztettek Péterfalvi Attilával, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökével, aki azt mondta, a jelentésben szereplő személyek neve is közzé tehető, mert akkoriban közszereplőnek számítottak.

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester a 4-es metró avatásán 2014-ben Forrás: MTI/Beliczay László

A témáról éppen Csepreghyvel egy időben beszélt Tarlós István főpolgármester is, aki sajtótájékoztatóján azt mondta:

Olyan uniós döntés még nem született, hogy bármennyit is vissza kellene fizetni a feltárt szabálytalanságok miatt a 4-es metróra megítélt támogatásból.

Ha pedig lesz ez ügyben feljelentés, akkor évekig tartó büntetőeljárásokra, illetve hosszadalmas polgári peres kártérítési eljárásokra lehet készülni.