Kínosan magyarázkodott Demszky Gábor a metróügyben

Demszky Gábor; Dési János
Budapest, 2017. február 13. Demszky Gábor volt főpolgármester beszél a Budai Liberális Klub Alapítvány rendezvényén, amelyet az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a budapesti 4-es metró beruházásáról szóló jelentéséről tartottak Budapesten 2017. február 13-án. Az asztalnál Dési János újságíró. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Többször is ellentmondásba keveredett magával, és furcsa magyarázatokat adott egy hétfő esti rendezvényen Demszky Gábor, amikor a négyes metróval kapcsolatos felelősségéről beszélt. A volt főpolgármester azt állította, mindenkinél jobban ismeri a beruházást, viszont a visszaélésekről nem tud semmit.
Vágólapra másolva!

Demszky Gábor szerint semmire sem használható az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése a négyes metróról. A volt főpolgármester hétfő este a Budai Liberális Klubban azt állította: az egyoldalú, megalapozatlan beszámoló egy Állami Számvevőszék-jelentésre épül.

Kínos magyarázkodás

Demszky Gábor azt mondta: a 2010-es számvevőszéki jelentésre annak idején egy 30 oldalas választ küldött még főpolgármesterként, és akkor szerinte tisztázódott is minden.

Elismerte viszont, hogy később a rendőrségi nyomozás 11 szerződésnél 56 milliárd forint értékben tárt fel szabálytalanságokat, de csak azért, mert szerinte eltérő volt az EU-s és a magyar szabályozás.

Szerinte az OLAF-jelentés egy lezárt ügyet vett elő.

Demszky Gábor volt főpolgármester beszél a Budai Liberális Klub Alapítvány rendezvényén Forrás: MTI/Kovács Tamás

Folyamatosan tájékoztatták Demszkyt

Demszky azzal hárította el a felelősségét, hogy főpolgármesterként nem látott bele mindenbe, a beruházást a BKV vezette, ezért szerinte ő maga nem tehető felelőssé sem büntetőjogi, sem politikai, sem erkölcsi értelemben,

annak ellenére, hogy főpolgármesterként folyamatosan tájékoztatást kapott a gigaberuházásról, és a közgyűléssel minden beszámolót elfogadtak.

A rendezvényen ott volt Demszky Gábor jogi képviselője is. Magyar György azt mondta, hogy a volt főpolgármester neve csak három szerződésen van rajta, ezekkel semmilyen probléma nem volt. Demszky Gábor hozzátette, nem volt olyan szerződés, amellyel nem értett egyet. A Siemensszel és az Alstommal kapcsolatos nyomozásokról azt mondta:

Ám ezekhez – folytatta – neki semmi köze.

Az OLAF-jelentés 60 darab, összesen 167 milliárd forintnyi szerződéssel kapcsolatban tárt fel szabálytalanságokat a négyes metró beruházása során, ezek egy részénél korrupció történhetett. Összesen 59 milliárd forint uniós támogatást kérnek ezért vissza. Az okozott kár 96 százaléka öt szerződéshez kapcsolódik. A vizsgált, botrányos ügyek gyakorlatilag kizárólag Demszky főpolgármestersége alatt történtek, 60-ból 59. A Fidesz szerint ez minden idők legnagyobb korrupciós botránya.