Bakondi: Mostantól senki sem léphet be illegálisan az országba

Kovács Zoltán; Bakondi György
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
Vágólapra másolva!
Egy keddtől érvénybe lépett jogszabály értelmében mostantól senki sem léphet be illegálisan Magyarországra. Az illegális határátlépőket pedig az egész országból a tranzitzónákba szállítják vissza a magyar hatóságok.
Vágólapra másolva!

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója keddi sajtótájékoztatóján ismertette az új, illegális határsértéssel kapcsolatos jogszabály részleteit. A keddtől érvényben lévő jogszabály szerint mostantól senki sem léphet be illegálisan Magyarországra, az illegális határátlépőket pedig az

egész országból a tranzitzónákba szállítják.

Azt is mondta, hogy ezzel az intézkedéssel nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió határait is védik, többek között annak érdekében, hogy ne történhessenek az elmúlt időszakra jellemző terrorcselekmények Európában. Bakondi György ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

jelenleg is több százezer ember tartózkodik illegálisan és azonosítatlanul az EU területén.

Bakondi György egy korábbi sajtótájékoztatóján Forrás: MTI/Marjai János

A keddtől érvénybe lépett jogszabály elemeit Bakondi György részletesen ismertette. A rendelkezések szerint minden Szerbia felől érkező migránsnak a tranzitzónában kell megvárnia menedékkérelmének jogerős elbírálását, illetve nem csupán a határ 8 kilométeres körzetéből, hanem az egész országból a tranzitzónákba szállítják az illegális határátlépőket.

Ezzel egy időben azt a 67 migránst is a tranzitzónákba szállítják, aki jelenleg a három nyílt táborban tartózkodik,

ezeket a táborokat pedig bezárják.

Ugyancsak a tranzitzónákban kell megvárniuk menedékkérelmük elbírálását a 14 és 18 év közötti fiataloknak is, a 14 évesnél fiatalabb, kísérő nélkül érkezők pedig gyermekvédelmi intézetbe kerülnek.

Mindennek érdekében a tranzitzónákat kibővítették, Röszkénél és Tompánál 324 konténerben 100 ember számára van már elhelyezési lehetőség. Számukra biztosítják a lakhatást, az orvosi, szociális ellátást, napi háromszori étkezést és telekommunikációs eszközök használatát - mondta Bakondi György.

A tranzitzóna csak Szerbia felé nyitott, és

aki Magyarország felé hagyja el, az szabálysértést követ el.

Bakondi György arról is beszélt, hogy számítottak arra, hogy az intézkedés miatt támadások érik majd Magyarországot, de a kormányzat szerint a határok őrizete a belső biztonság kulcsa. Emellett arra is számítanak, hogy

erősödni fog a külső határok védelmét támogató politika, illetve elhúzódik a migrációs válság.

Kérdésre válaszolva Bakondi György elmondta, hogy nem érti, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság miért akadályozta meg 8 tinédzser és egy terhes nő átszállítását a tranzitzónába. Azt mondta, ügyükben semmifajta döntés nem született, vagyis nem tudják, mit ne hajtsanak végre. A bíróság döntése ugyanakkor nem határozat, hanem ideiglenes intézkedés Bakondi György szerint.

Bakondi azt is elmondta, hogy a tervek szerint május végére készül el a második kerítés a déli határszakaszon. Hozzátette azt is, hogy Magyarországon 2017-ben 7295-en kíséreltek meg tiltott határátlépést.