A közvélemény-kutatók többsége szerint a Fidesz nem vesztett szavazókat

Horizontal
A sympathizer of Hungarian Prime minister's Victor Orban's FIDESZ party lifts a paper in the crowd in front of the National Museum of Budapest on March 15, 2015 during the official commemoration of the 167th anniversary of the 1848-1849 Hungarian revolution and independence war. The revolution in the kingdom of Hungary grew into a war for independence from the Habsburg rule. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A közvélemény-kutatók többsége szerint az áprilisi kampányfőpróba nem változtatott a pártok népszerűségén. Az ellenzéki pártok nem tudtak áttörni, a Fidesz továbbra is őrzi az első helyét. 
Vágólapra másolva!

A Medián legfrissebb felmérése szerint a teljes népességben a Fidesz 31, a Jobbik 14, az MSZP 9, a DK 4, az LMP 4 százalékon állt. Az intézet közlése szerint csökkent a kormánypártok támogatottsága januárhoz képest, azonban a Medián által közölt számok ezzel kerültek összhangba a többi intézet számaival.

Hibahatáron belüli mozgások

A közvélemény-kutató intézetek egyöntetűen stabil támogatottságot jeleznek a Fidesz–KDNP vonatkozásában. A biztos pártválasztók közel fele a kormánypártokat támogatja. Az egyes kutatások esetében tapasztalható kismértékű elmozdulás hibahatáron belüli – mondta Mráz Ágoston Sámuel az Origónak. A Nézőpont Csoport vezetője a legújabb Medián-felméréssel kapcsolatban azt mondta, ami esést most mutat a Medián, az igazából rendeződés a többi intézet eredményéhez.

A Medián elmozdulása valójában ugyanazt jelenti, mint az összes többi közvélemény-kutató adata, amelyek nem tükröztek semmilyen változást – mondta az elemző. Mráz szerint eddig a Medián és az összes többi intézet áprilisban bemutatott számaiból az olvasható ki, hogy a 2017. tavaszi Fidesz legalább olyan támogatottsággal rendelkezik, mint a 2014. tavaszi Fidesz.

A Medián szerint a kormánypárt a teljes népesség körében

31 százalékon áll, ami 2,5 millió szavazót jelent,

ami némileg magasabb mint a 2014-es szavazataránya a kormánypártnak. Szólt arról is, hogy a Bokros-párt 1 százalékos eredménye „nagy valószínűséggel kerekítési hiba, vagy inkább kerekítési jóindulat".

Mráz Ágoston arról is beszélt, hogy a Medián megjelent felmérése nem mutatta meg a teljes képet, "mivel például a biztos szavazók körében mért számokat csak a Jobbik esetében publikálta, ami nem szerencsés szakmailag, mert így nehezíti az adatok összehasonlíthatóságát".

Az ellenzéki pártok tehát összességében nem tudtak áttörni, a Fidesz továbbra is őrzi az első helyét. Egy kivételével minden kutatóintézet szerint a Fidesz nem veszített támogatókat, sőt, van, amelyik szerint még erősödött is. A kutatások közül egyedül a Medián lóg ki, de a Medián hónapok óta nem közölt eredményt, januárban pedig a többiekhez képest kiemelkedően magas támogatottságot mért a Fidesznek. Ma ugyanannyit mér, mint a többiek, úgy tűnik, a Fidesz megőrizte pozícióit,

az ellenzék politikája egyelőre sikertelen.

Nem tudtak új szavazókat megszólítani, és nem tudták a Fidesz támogatóit eltántorítani.