Vágólapra másolva!
A tavaly szeptember 1-jén a szociális várólistán szereplő 27 824 rászoruló közül az idén áprilisig mindössze 7968, vagyis nyolc hónap alatt az összes érintett alig több mint negyede jutott el odáig, hogy a szociális ellátórendszertől segítséget kapjon - írta a Magyar Nemzet a központi nyilvántartás adatait összesítő legfrissebb jelentés alapján.
Vágólapra másolva!

A májusi adatok szerint 28 051 ember szerepel a várólistán, ami mintegy 500 fős csökkenés a márciusihoz képest. Az érintettek háromnegyede valamilyen idősellátásra vár, 68,1 százalékuk bentlakásos idősotthonba szeretne bekerülni. Nekik a lap szerint vélhetően nagyon sokáig kell várniuk, hiszen száz ellátottra 46 várakozó jut. Az átmeneti ellátást nyújtó idősek gondozóházára több mint 2300-an várnak, itt 100 betöltött helyre 74,4 sorban álló jut.

A jelentés szerint a pszichiátriai ellátásra 2859-en várnak, a fogyatékossággal élők bentlakásos intézményeinek összesített várólistáján 1700 név szerepel, míg a hajléktalanok otthonaiban megürülő férőhelyekre 161-en várakoznak.

Az adatok alapján egyes helyeken akár 3,3 évet is várni kell a bekerülésre, és a rászoruló idősek, betegek sokszor még ennyi idő után sem ahhoz a szolgáltatáshoz jutnak, amit előzetesen igényeltek - írta a Magyar Nemzet.