Letartóztatták a gyilkos migránst

Vágólapra másolva!
Csütörtökön ideiglenes kiadatási letartóztatásba helyezte a törvényszék azt a pakisztáni férfit, akit Pakisztánban emberöléssel vádolnak. 
Vágólapra másolva!

A pakisztáni bíróság tavaly januárban rendelte el Z. A. nemzetközi körözését, mert

a vád szerint 2015-ben társaival megölt egy embert.

Azért kérték a kiadatását, hogy befejezhessék a büntetőeljárást.

Z. A-t Magyarországon, Baranya megyében fogták el, a kitoloncolás közben bemondott adatait ellenőrizte a rendőrség amikor kiderült, hogy nemzetközi elfogató parancs van ellene.

Az ügyészség javasolta az ideiglenes kiadatási letartóztatását, amiről kizárólag a törvényszék döntött nyilvános tárgyaláson. Z. A. nem vitatta a meghallgatáson azt, hogy őt körözik, de tagadta a gyilkosságot. Azzal védekezett, hogy ő akkor Görögországban volt, úgynevezett fehérkártyával, vagyis menedékjogot kapott.

A törvényszék nem a gyilkossággal foglalkozott, vagyis csak arról döntött, hogy a kiadatás feltételei fennállnak-e. Megállapították, Z. A. tette a Btk. szerint emberölésnek minősül.

Z. A. nem járult hozzá az egyszerűsített kiadatáshoz, ezért a férfival szemben Pakisztánban nem indítható más eljárás, csak azért ítélhetik el, ami miatt a körözését elrendelték.

A törvényszék garanciát kér a pakisztáni igazságügyi hatóságtól, hogy ha a férfit halálra ítélik, akkor azt nem hajtják végre, mert a magyar jogszabályok szerint nem kiszabható a halálbüntetés, csak életfogytig tartó szabadságvesztés.

A letartóztatás alatt a törvényszék megkeresi a görög társszerveket, hogy Z. A. pontos azonosítása érdekében küldjék át az újlenyomatait. Kérni fogják a menedékjogi papírokat is, mert

aki az Európai Unióban menedékjogot kapott, az Unión kívüli országnak nem adható ki.

Az ideiglenes letartóztatás a kiadatási letartóztatás elrendeléséig tart, de a kiadatási kérelemnek 40 napon belül meg kell érkezni a törvényszékhez, vagyis december-5-ig. Ha nem érkezik meg, a letartóztatás megszűnik. Abban az esetben, ha megérkezik, akkor a kényszerintézkedés az elfogástól számítva maximum 2 évig tarthat.

A döntés jogerős.