De mégis, mihez ért egy műszaki menedzser?

Solar Impulse
A földön dolgozó mérnökök számára az az egyik legfontosabb feladat, hogy figyelemmel kísérjék az időjárási viszonyokat, és minél gyorsabban reagáljanak a felvetülő problémákra
Vágólapra másolva!
Mivel foglalkozik valójában egy műszaki menedzser szakon végzett pályakezdő? Mennyi a kezdőbére? És mi a különbség két eltérő intézmény azonos képzése között?
Vágólapra másolva!

Hallgatókat kérdeztünk az Educatio oktatási szakkiállításon arról, mire számíthat, aki a szakra jelentkezik. Ugyanis az elmúlt évek első helyes jelentkezési statisztikái alapján a kereskedelem és marketing szak egyike a legnépszerűbb képzéseknek. Az összes jelentkező ezen a szakon:

  • 2014-ben 3769 fő
  • 2015-ben 3724 fő
  • 2016-ban 3687 fő

volt.

De mit ad a képzés?

A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megfelelő természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi ismeretekkel rendelkeznek.

A képzési idő 7 félév, vagyis 3 és fél év.

A diákok így rálátnak a különböző termelő és szolgáltató vállalkozások anyagi, műszaki, informatikai, pénzügyi és humán folyamatainak menedzselésére. Képesek e folyamatokhoz kapcsolódó projektekben hatékonyan közreműködni, képesek továbbá a szervezetek működésének menedzselésére, ide értve a fejlesztési folyamatok megalapozását, megvalósítását is.

A szakmai gyakorlat legalább hat hét, szakmai gyakorlóhelyen szervezett gyakorlat. A szakmai gyakorlat kritériumkövetelmény.

Mégis, mennyit keresnek?

Természetesen az sem mindegy, hogy hol, melyik egyetemen végeznek a fiatalok: egy, a BME GTK-n végző hallgató akár nettó 270 ezer forintos kezdőbérre is számíthat, legalábbis egy felmérés ezt mondatja az intézmény tanulójával. Mások ennél borúlátóbbak: egy debreceni diák szerint 150-170 ezer forintnál indulnak az alapfizetések a műszaki menedzsereknél.

A már említett 2013-as felmérés ezzel szemben bruttó 243 ezer forintos átlagos kezdő fizetést jelöl meg, ami nettóban most körülbelül 162 ezer forint, így ismételten a debreceni diák látta reálisabban várható helyzetét.

A képzést 2017. szeptemberben elindító intézmények:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
Debreceni Egyetem Műszaki Kar
Dunaújvárosi Egyetem
Edutus Főiskola
Gábor Dénes Főiskola
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar
Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Kar
Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar
Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar
Pallasz Athéné Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar
Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar
Széchenyi István Egyetem AUDI Hungaria Járműmérnöki Kar
Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar
Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar