A túlsúlyos férfinak 2007-ben gyomorgyűrűt helyeztek be. Először fogyni kezdett, de a gyűrű valahogy tönkrement. Azóta folyamatosan hízik, már 152 kiló, és betegségekkel küzd. Azt, hogy a gyűrű gyártója vagy a férfit műtő orvos hibázott, csak akkor lehetne megállapítani, ha kioperálnák a férfiból az eszközt. Ez azonban több százezer forintba kerül, amire nincs pénze.

Balogh Miklós 54 éves, négy gyerek édesapja, és már két kis unokája is van. Azt mondja: nagyon szeretné megérni, hogy minden gyereke felnőjön és megházasodjon, de mostanában annyira rosszul van, hogy naponta 15 pirulát kell bevennie ahhoz, hogy el tudja végezni a minimális napi teendőket. Dolgozni évek óta képtelen, pedig korábban sikeres építési vállalkozása volt Hajdúböszörményben.
A férfi egész életében súlyproblémákkal küzdött. Több fogyókúrát, gyógyszeres kezelést és életmód váltást kipróbált, de semmi sem használt. 2007-ben, amikor a testsúlya elérte a 140 kilógrammot, orvosa nem finomkodott vele tovább.

Forrás: www.lapband.com

Azt mondta ha tovább hízok, bele fogok halni

- meséli.

A férfi ekkor háziorvosa tanácsára felkeresett egy sebészt, aki egy gyomorgyűrűt operált be neki. Ennek az eszköznek az ára pontosan 457 ezer forint volt, akkor 2007-ben. Ezt Miklósnak kellett kifizetnie és a műtét, valamint a kórházi kezelés teljes költségét is, további 300 ezer forintot, hiszen a tb ezeket a beavatkozásokat semmilyen módon sem támogatja.

Az egész család beszállt. Évekig tartott, amíg minden rokonnak visszafizettük a kölcsönt."

De akkor még nagy volt a boldogság. Miklós ugyanis néhány hónap alatt majdnem 50 kilót leadott.
Negyedévenként kellett kontrollra járnia, és eleinte minden rendben is volt. A férfi azonban 1 évvel a beavatkozás után újra hízni kezdett. A doktor úr azt mondta, szűkíteni kell - emlékezett vissza Miklós.
Mivel a műtétet végző orvost többször kerestük, de nem tudtuk szóra bírni, megkértük dr. Csiszár Miklós sebészt, hogy magyarázza el nekünk pontosan, milyen beavatkozás is történhetett Miklóssal, miután újra hízni kezdett.

Itt tulajdonképpen a gyűrű szűkítéséről van szó. Egy fiziológiás sóoldatot fecskendezünk a gyűrűbe, ami ettől még jobban összeszorítja a nyelőcső alsó részét

- magyarázta a szakember.
Ezt az eljárást Miklóson tízszer ismételték meg, mert a folyamatos szűkítés ellenére is tovább hízott. Ekkor merült fel benne, hogy a gyűrű talán kiszakadhatott. A férfi és családja dr. Koós László ügyvédhez fordult segítségért. Először a gyűrűt gyártó céget keresték meg, akik belátták, hogy egy esetleges gyártási problémáról is szó lehet. Hajlandóak lettek volna új gyűrűt adni ingyen, vagy peren kívül megegyezni a férfival. De csak akkor, ha bebizonyosodik az eszköz gyártási hibája.
A férfi ismét felkereste orvosát, aki viszont

csak pénzért vállalta volna a tönkrement gyomorgyűrű eltávolítását, és az új behelyezését.

Annak ellenére, hogy felmerült az is, hogy esetleg ő hibázott, a műtét, vagy a szűkítések során.
Úgy tudjuk az orvos is hajlandó megegyezni peren kívül Miklóssal, de ő is kizárólag csak abban az esetben, ha bebizonyítják, hogy ő hibázott. Miklós és ügyvédje ezért bírósághoz fordultak, egy igazságügyi orvosszakértő véleményét kérték.
Megállapították, hogy addig, amíg nem veszik ki a gyomorgyűrűt, és nem vizsgálják meg azt is, nem lehet kideríteni, ki hibázott

- mondja Koós László, a férfi ügyvédje.
Tehát tulajdonképpen patthelyzet alakult ki. Miklós testsúlya most 152 kg. Magas vérnyomással, mozgásszervi problémákkal, légzési nehézségekkel, és a tönkrement gyűrű miatt, gyulladásokkal küzd.

Ilyen állapotban nem tudok dolgozni, így pedig nem tudom kifizetni az eltávolító műtétet sem

- mondja.
Miklós és ügyvédje 15 millió forint kártérítést szeretne, de amíg a mai árán körülbelül 500-600 ezer forintos eltávolító műtétet nem csinálják meg, erre semmi esélye.