Több ezren az Élet Menetén

Élet Menete, 2017, holokauszt
Az Élet Menete
Vágólapra másolva!
Ma délután tartották a holokauszt tragédiájára emlékező Élet Menetét, a fővárosi rendezvény miatt több helyen is változik a közlekedési rend. Lezárták a pesti rakpartot, de a 2-es villamos is csak szakaszosan járt. A felvonulás 17 órakor ért véget, több mint tízezren vettek részt rajta.
Vágólapra másolva!

Vasárnap tartották Budapesten az Élet Menete rendezvényt, amely a holokauszt tragédiájára emlékezik (április 16-a zsidóság kiirtásának magyarországi emléknapja). A felvonulás miatt több változás is volt a fővárosi közekedésben, lezárták a pesti rakpartot.

Az Élet Menete Forrás: MTI/Kallos Bea

Felvonultak az életért

A holokauszt áldozataira emlékező, több ezer emberből álló Élet Menete a Cipők a Duna-parton emlékműtől indult, ahol a résztvevők köveket, mécseseket és virágokat helyeztek el. A szervezők korábban sajtótájékoztatót tartottak, ennek videós összefoglalóját itt nézhetik meg. Hajdú Péter sportember itt jelentette be, hogy a Budapest-Auschwitz távolságot, ami 420 kilométer, futva fogja megtenni.

Megtelt a Lánchíd Forrás: MTI/Kallos Bea

Az idén tizenötödik alkalommal megrendezett menet célja, hogy a résztvevők felekezeti és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül együtt róhassák le kegyeletüket a holokauszt áldozatai előtt, és tegyenek hitet a társadalmi szolidaritás és a demokratikus politikai kultúra mellett.

A rendezvényen a szervezők tájékoztatása szerint több mint 10 ezer ember vett részt, és 18 ezren követték az esemény Facebook-oldalán az élő közvetítést.

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében kiemelte: idén egy időben van húsvétvasárnap, a zsidó pészah 6. napja és a holokauszt magyarországi emléknapja.
Úgy fogalmazott, hogy a mai nap arra figyelmeztet, milyen veszélyekkel jár a kirekesztés, milyen apró, hétköznapi, szemmel alig látható lépések alkotnak olyan folyamatot, amelynek végén jóvátehetetlen tragédia állhat.

Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete azt mondta,

Kiemelte, hogy ma is harcolni kell azokért, akik bármilyen okból, a félelem vagy a gyűlölet miatt számkivetetté válnak.