Magára vállalt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egy párizsi és egy brüsszeli merényletkísérletet egy internetes "magazinjában" csütörtökön.

A szervezet a több nyelven is elérhető hírlevélben listát tett közzé azokról a támadásokról, amelyeket tagjai a ramadán idején követtek el.

A felsoroltak között volt az a 31 éves férfi, aki június 19-én a párizsi Champs-Élysées sugárúton szándékosan belerohant az autójával egy rendőrségi furgonba. A járműben több fegyver és robbanóeszköz volt, az ütközésben csak a támadó halt meg. A francia hatóságok egy öngyilkos merénylő által végrehajtott terrortámadásként kezelték az ügyet.
Egy nappal később, június 20-án egy 36 éves marokkói férfi robbantotta fel a csomagját a brüsszeli központi pályaudvaron. A félresikerült detonációban senki nem sebesült meg, és a támadót pár perccel később lelőtte egy épp arra járőröző katona. A támadás elkövetőjeként hetekig egyetlen csoport sem jelentkezett, de a nyomozók már korábban is gyanították bizonyos jelekből, hogy a tettes szimpatizált az Iszlám Állammal.

A szélsőséges dzsihadista szervezet minden évben arra biztatja támogatóit, szimpatizánsait, hogy hajtsanak végre merényleteket a ramadán idején.