Egyre szánalmasabb hazugságokba keveredik a Momentum a tízmillióiról

Fekete-Győr András
Budapest, 2017. május 1. Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a párt Európához tartozunk! jelmondattal meghirdetett demonstrációján a fővárosi Hősök terén 2017. május 1-jén. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Újabb pénzügyi botrány az olimpiaellenes pártban, nem mondják meg, miből szerveztek fesztivált.
Vágólapra másolva!
Fekete-Győr András Forrás: MTI/Marjai János

Kevés új párt mondhatja el magáról bárhol Európában, hogy megalakulása óta ennyi botrányba keveredett. Miután megfúrták a budapesti olimpiát, egyik vezetőjükről, Hajnal Miklósról kiderült, hogy 12 millió forintos kisvállalkozási támogatásával nem tudott elszámolni. Egy másik vezetőjük a vidéki embereket szidta ocsmány stílusban, a mostani fesztivállal kapcsolatban össze-vissza beszélő Soproni Tamás pedig az Echo TV-ben trágárkodott. Több Momentum-vezetőről az derült ki, hogy amikor még előző mozgalmi életükből próbáltak pénzt szerezni, éppen hallgatói önkormányzati vezetők voltak, akkor ebből milliókhoz jutottak. "Elnökük",F. Győr András betört az Origo szerkesztőségébe, mert nem tetszett nekik, hogy pénzügyi botrányairól írtunk, majd egy egész ország röhögött rajta, annyi ostobaságot beszélt. Például, 80 éves koráig dolgoztatná a nyugdíjasokat, utána játszótereket takarítatna velük, a Nemzeti Múzeumról pedig egyetlen egy "gondolata" volt: jól lehet frizbizni a kertjében.

Az átláthatóságról papoló párt saját magával természetesen kevésbé szigorú.

A sok szállal Soros György szervezeteihez kötődő vezetők sohasem árulták el például azt sem, hogy Soros és alapítványai mennyivel támogatják őket. Hogy honnét van a pénzük. Mindenre az a válaszuk: adományokból.

Soproni Tamás Forrás: MTI/Marjai János

A szakértők szerint 35-40 millióba került júliusi, bodajki táboruk pénzével sem tudnak elszámolni, továbbra sem. Hajnal Miklós a hét elején azt mondta, hogy titok az elszámolás, Soproni Tamás pedig péntekre ahhoz a trükkhöz folyamodott, hogy lefelé huncutkodta a kiadásokat, szerinte csak 23 millió volt. Természetesen továbbra sem árulja el, hogy honnét volt rá ennyi pénz, csak homályos álmagyarázatokkal állt elő az ATV-ben. Adományokból (hát persze), és jegybevételből. Igaz, abból sok nem jöhetett össze, mert senkit nem érdekelt a bodajki Momentum-buli, alig ezren voltak. Vagyis, abból aligha. Soproni egyébként cáfolta azt, amit néhány napja Hajnal mondott, majd elmondta gyakorlatilag ugyanazt: nem részletezik tételesen, honnét van a pénz.

Tehát, ha az nem is derült ki, hogy honnét volt több tízmillió forintjuk egy bukott rendezvényre, az igen, hogy ismét a Lenin-fiúkra emlékeztetik a történelem iránt kicsit is érdeklődőbb embereket. Elmesélte ugyanis Soproni Tamás az ATV-ben, hogy hogyan felvételiztetik új párttagjaikat. Megkérdezik, hogy a számukra fontos kérdésekről mit gondol a tagjelölt (például a határkerítés vagy a melegházasság), és ha valaki nem azt mondja, amit ők helyes válasznak tartanak, akkor nem veszik fel. Ezt természetesen nem azzal indokolták, hogy kizárólag csak olyanokat akarnak maguk között látni, akik mindenről pontosan ugyanazt gondolják, mint ők, hanem bölcs elővigyázatossággal. Így akarják kiszűrni az idegen pártból érkező kémeket. Persze, ez CIA-t megszégyenítő teszt, ezt lehetetlen kijátszani. Vagyis jó az ötlet. Hihető a magyarázat. Nem beszélve arról, hogy biztosan csak úgy tódulnak a Fidesz- vagy szocialista kémek, hogy mindent megtudjanak mondjuk a "pártelnök" legbelsőbb titkáról: tizenegykor vagy éjfélkor tartaná-e inkább a zárórát az erzsébetvárosi romkocsmákban.