A szakképzési centrumokba azokat a fiatal tanulnivágyókat várják, akik sikertelenül felvételiztek a felsőoktatásba- jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára, Pölöskei Gáborné az M1-en.

Noha a hallgatók többnyire elkeserednek az egyetemi elutasító leveleken, nem kell szomorkodniuk, hiszen a szakképzési centrumok tárt karokkal várják őket.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a diákok több mint 270 szakma közül választhatnak. A képzések nappali, esti és levelezős tagozaton is indulnak. Azok a hallgatók, akik a hiányszakmák közül választatnak még ösztöndíjat is kaphatnak.

A centrumok egy három éves technikai kurzust indítanak, melyeken a részvevők akár 20-50 ezer forintos támogatást kaphatnak. Továbbá a két éves , kétkezi munkára képesítő kurzust választók viszont 10-35 ezer forintos támogatásban részesülhetnek.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Mindössze 20 hiányszakma áll a nyilvántartásban, melyek megyénként változnak. Hiányszakmák a férfiak esetében az ács, a gépi forgácsoló, a hegesztő, az asztalos, a nőknél pedig a női szabó, a logisztikai-, pénzügyi-, számviteli ügyintéző.

A technikusok körében a legkeresettebbek a vegyésztechnikusok és a hiányszakmák közé sorolható a szakács is.