Szerdától indul a hajléktalanok téli ellátási időszaka

hajléktalanok télen, Budapest
Budapest, 2017. január 4. Egy mozgássérült hajléktalan férfi a fővárosi Keleti pályaudvar aluljárójában 2017. január 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Czibere Károly államtitkár egy csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szerdán kezdődik a hajléktalanok téli ellátása és a rászorulók számára a krízisidőszak végéig, jövő tavaszig az eddiginél mintegy ezerötszázzal több férőhely áll rendelkezésre az országban. A Máltai Szeretetszolgálat is megerősített szolgálattal készül az idei télre
Vágólapra másolva!

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: országosan a hajléktalan emberek számára 9600 férőhely áll rendelkezésre, és a krízisidőszakban a férőhelyek számát 1500-zal növelik. Ennek pénzügyi fedezetét az ellátók számára biztosították.

Budapest, 2017. január 4. Egy mozgássérült hajléktalan férfi a fővárosi Keleti pályaudvar aluljárójában 2017. január 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A fentieken túl összesen 7500 férőhellyel működnek nappali melegedők.

Az idén vezetik be a "vörös kód" intézményét, ami azt jelenti, hogy ha extrém hideg esetén kiadják azt, akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer több hajléktalant nem tud fogadni.

Biró Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti intézményvezetője az M1 aktuális csatornának elmondta, hogy elindul a krízisautó szolgáltatásuk, több százan vesznek részt a szeretetszolgálat munkájában és hat helyszínen nyújtanak mintegy háromszáz ember befogadására alkalmas szálláslehetőséget.

Szervezetük a főváros budai oldalán nyújtja szolgáltatásait, de a pesti oldalon is vannak gyakorlott hajléktalanellátó szervezetek.

Az intézményvezető elsődlegesnek nevezte a közterületen élők szálláshelyek felé terelését, hogy ezzel is minimalizálják a krízishelyzetek kialakulását. Csak becslések állnak rendelkezésre arról, hogy hány hajléktalan élhet Budapesten, ez a szám 8-10 ezer körülire tehető. A Fővárosi Önkormányzattal jó együttműködésben vannak, szükség esetén további szálláshelyeket tudnak megnyitni és el tudják látni az érintetteket.